Klimatförändringarna drabbar alla barn – men inte alla drabbas lika

Ett förändrat klimat är inte bara ett hot mot barns framtid, utan också mot deras nutid. I områden som påverkas av klimatförändringar ökar risken för att barn ska utsättas för våld och få sina rättigheter kränkta. Det innebär att vi måste hantera klimatkrisen med ett knivskarpt barnfokus. Här förklarar vi sambanden och hur Barnfonden arbetar för att öka barns trygghet. 

Yohannis är 14 år och bor i en by i Etiopien tillsammans med sina föräldrar och syskon. Både torka och översvämningar har varit vanliga i området, men de senaste åren har vädret blivit ännu mer instabilt. Det gör det svårt för familjen att försörja sig. I fjol vissnade nästan hela skörden bort och det var svårt att få maten att räcka till.

Yohannis mamma hade inget annat val än att låta honom sluta skolan och börja arbeta. Han har fått jobb hos en man i en grannby och arbetar långa dagar från morgon till kväll för att kunna skicka hem pengar till familjen.

Historier som Yohannis är inte ovanliga. Kartan nedan visar Children’s Climate Risk Index (UNICEF) Sveriges ljusblå färg indikerar att vi fortfarande är relativt förskonade från de värsta konsekvenserna  av ett förändrat klimat. I länderna med mörkare färger är det däremot ett mycket kännbart hot mot barns möjligheter till en trygg uppväxt.

En miljard barn växer upp i områden med extrema väderförhållanden – som torka, översvämningar, luftföroreningar och orkaner. 

 

Här kan du läsa mer om några av våra projekt

Våra fokusområden

Våra rapporter