Nyheter inom aktuella projekt

Villervallas klädkollektion stödjer Barnfonden

16 november 2018

Mönstret är med barn, kläderna är för barn – och hela kollektionen säljs till förmån för just barn. Villervallas nya kollektion stödjer Barnfondens arbete med att bekämpa malaria och undernäring bland barn under fem år i Mali.

Läs mer

Barnens säkerhet i fokus i översvämningsdrabbade Kambodja

24 oktober 2018

Översvämningar på landsbygden i Kambodja drabbar de redan utsatta hårdast. Saroeun och hennes man, på bilden ovan, är beroende av sina arbeten inom byggbranschen för att kunna försörja sina fem barn. Två månader av översvämningar har gjort att de inte kunnat arbeta alls den senaste tiden. Det i sin tur har lett till att Saroeun…

Läs mer

Armand Krajnc i Oruro med Barnfonden

19 oktober 2018

Staden Oruro i Bolivia är hårt drabbad av våld. Tillsammans med ett filmteam från SVT reste Barnfonden hit för att besöka skolor och träffa elever, lärare och ungdomsklubbar. Med på resan var också vår Världens Barn-ambassadör, Armand Krajnc – fyrfaldig världsmästare i boxning.

Läs mer

46 000 barn i akut behov av hjälp

10 oktober 2018

10-åriga Nazwas hem är nu inget annat än en hög av bråte.  I slutet av september 2018 drabbades hennes by i västra Palu, på ön Sulawesi i Indonesien, av den mest förödande jordbävningen och tsunamin i landet på över ett decennium. Nu är behovet av hjälp utifrån stort och akut.

Läs mer

Yasemin söker lösningar på globala utmaningar

19 september 2018

Yasemin Arhan Modéer har nyss kommit hem från sin första resa som styrelseledamot för Barnfonden. Intrycken efter resan är många och starka. I indiska Rajasthan har Yasemin Arhan Modéer besökt Barnfondens projekt. Hon ser en tydlig koppling till sin egen verksamhet i Malmö där hon arbetar för att få till bra möten och samarbeten över…

Läs mer

En förväntansfull och passionerad projektledare

3 september 2018

Barnfondens EU-finansierade och hittills största projekt är i full gång i Indonesien. I huvudorten Kupang arbetar sedan ett par månader tillbaka Barnfondens lokala team. Vi har pratat med projektledaren Rika Setiawati om hennes förväntningar och passion för projektet.

Läs mer

Nu ska ungas inflytande i fredsprocesser bli ännu större

18 juni 2018

Det är Sverige tillsammans med Peru som varit drivande i arbetet med FN:s resolution 2419, som skapats för att öka ungas inflytande i fredsprocesser. Nyligen kom beskedet att säkerhetsrådet antagit resolutionen.  Och de gjorde det enhälligt! Den här resolutionen går helt i linje med hur vi på Barnfonden arbetar för att inkludera barn och unga…

Läs mer

Barnkonventionen blir äntligen svensk lag

14 juni 2018

Alla barn är individer med egna rättigheter – det är själva grundprincipen i FN:s barnkonvention. Ett år efter att FN antog barnkonventionen, år 1989, började den gälla i Sverige. Nu tar Sveriges regering ytterligare ett steg för barns rättigheter och gör konventionen till lag. Det är ett historiskt beslut som vi på Barnfonden välkomnar varmt. …

Läs mer

Tjejer i fokus när Syster P besökte Etiopien

7 juni 2018

Annikki Schaeferdiek från företaget Syster P har nyligen kommit hem från sin resa till Etiopien tillsammans med Barnfonden. Det som gjort starkast intryck är de unga tjejer som Annikki fick möjlighet att träffa och prata länge med. Tonårstjejer som lyckats att ändra hela byars syn på tjejers rättigheter.

Läs mer

Bindor som stärker tjejers rättigheter

28 maj 2018

Den är omgärdad av tabun, diskriminering, smärta och myter. Mensen alltså. Samtidigt är mens det mest naturliga som finns och en källa till liv. Läs om vad Barnfonden gör för att tjejer ska kunna sköta sin hygien och gå i skolan – alla dagar i månaden.

Läs mer

Adam och Åsa-Maria förverkligade sin dröm – två gånger!

16 maj 2018

Förra året reste Adam med sin mamma Åsa-Maria till Kambodja för att hälsa på Bun som är deras fadderbarn ­­– eller fadderkompis som de själva säger. Resan överträffade alla förväntningar inte visste de då att de skulle ses igen, efter bara ett halvår.

Läs mer

Årets insamling slog rekord

3 maj 2018

I tre år har frisörkedjan Headon i Malmö avsatt en dag om året då de klipper för skolbarnen på Nankandula. I år blev engagemanget större än någonsin och tillsammans samlade fem frisersalonger in 158 829  kronor.

Läs mer

Neumeister donerar design till Barnfonden

27 april 2018

Barnfonden har fått ny en grafisk profil – bokstavligt talat. Den strategiska varumärkes- och designbyrån Neumeister har tagit fram nya grundläggande identitetselement såsom logotyp, typsnitt, färgpalett och bildmanér. Det här blir vår verktygslåda som ska göra det lättare för oss att kommunicera och tränga igenom bruset. Arbetet som Neumeister gjort för Barnfonden har varit helt…

Läs mer

Kavlis engagemang gör avtryck i hela världen

18 april 2018

Livsmedelskoncernen Kavli stödjer Barnfondens arbete med lärocenter för barn i Rajasthan i Indien. Ett unikt utbildningsprojekt som nu är inne på sitt tredje år.

Läs mer

Getgåvan förändrade Anastasias liv

29 mars 2018

Livet har för Anastasia varit en kamp för överlevnad. När hon fick getter som givare från Sverige skänkt genom Barnfondens gåvoshop förändrades mycket.

Läs mer

Allt du behöver veta om personliga gåvor

26 mars 2018

Karin Bergqvist har arbetat på Barnfonden i över tio år. Hon har besökt många av länderna vi arbetar med och själv varit med när personliga gåvor delas ut till fadderbarn och deras familjer. Karin är ansvarig för arbetet med personliga gåvor och här berättar hon varför Barnfonden har en övre och en lägre rekommenderad gräns…

Läs mer

Luisa vill se en skola helt fri från våld

12 mars 2018

När Luisa Futboes kom försent till skolan blev hon bestraffad med att sitta ner på knä i sju timmar. Hon fick ingen chans att förklara sig. Ingen chans att berätta att skolbussen aldrig kom. Luisa har ett brinnande engagemang för att stoppa alla former av våld i skolan. Våld som hon själv upplevt och om…

Läs mer

Tjejklubbar som påverkar hela samhällen

8 mars 2018

Tjejklubbar är som namnet avslöjar i första hand för tjejer. Men vi vet att även pojkar i allra högsta grad måste involveras i kampen för flickors rättigheter för att en förändring ska bli hållbar.

Läs mer

Vi ser hur nya attityder tar form 

26 februari 2018

För att barn ska ha möjlighet att gå i skolan behövs mer än skolbyggnader, böcker och lärare. Det är tydligt i konfliktdrabbade Mopti i Mali, där vi förutom att bygga och rusta upp skolor också arbetar med att förändra synen på utbildning. När gamla attityder ruskas om får fler barn möjlighet att gå i skolan…

Läs mer

Wagner har receptet på ett lyckat projekt

21 februari 2018

Det finns en sak som är gemensamt för alla projekt – de går aldrig helt som planerat. Och den här sanningen är särskilt påtaglig när det gäller projekt i utsatta och konfliktdrabbade områden. Wagner Maxsen, rådgivare och projektansvarig på FN-organet UNOPS, har mycket att berätta om sitt arbete med att leda och implementera projekt på…

Läs mer

Högnivåmöte för att stoppa våld mot barn

15 februari 2018

Var femte minut dör ett barn till följd av våld. Det behövs krafttag för att stoppa alla former av våld mot barn. Och dessa krafttag behövs nu. Den 14-15 februari står Sveriges regering värd för den internationella högnivåkonferensen, Solution Summit, där regeringar, civilsamhället och privata aktörer samlas för att dela kunskap och erfarenheter kring teman…

Läs mer

Vi samarbetar med EU på indonesisk ögrupp

6 februari 2018

Projektet är det största i Barnfondens historia och vårt övergripande mål är att fler barn ska få tillgång till barnvänliga förskolor. Vi arbetar nära lokala organisationer, civilsamhället och myndigheter för att stärka kapaciteten på plats.

Läs mer

Internationella dagen mot könsstympning

5 februari 2018

Varje år könsstympas fler än två miljoner flickor runt om i världen. Två miljoner flickor som riskerar att få skador för resten av livet. Arbetet mot könsstympning finns på vår agenda varje dag. Den 6 februari är det Internationella dagen mot könsstympning och vi hoppas att fler människor runt om i världen uppmärksammar den här…

Läs mer

Anna har studerat matvanor i Stilla havet

1 februari 2018

Ta med dig vitaminer och mat! Det rådet fick Anna Fallgren när hon reste till Stillahavsön Kiribati. Under fem veckor bodde Anna på ön för att göra en fältstudie för Barnfondens samarbetspartner, ChildFund Kiribati, inom ramen för internationell folkhälsa.

Läs mer

Välkommen till nya Barnfonden.se

25 januari 2018

Är den riktigt bra gjord kan den hålla i fem år, men många känns daterade efter bara två, tre år. Här berättar Alex Castro från webbyrån Pocketsize vad som är nyckeln till en bra, hållbar hemsida och varför han ville ta sig an uppdraget att skapa en helt ny webb för Barnfonden. 

Läs mer

Giftig frukt i torkans spår

16 januari 2018

Kenya har precis som många länder i Östafrika drabbats hårt av långvarig torka. När all mat tagit slut har många familjer istället ätit den giftiga frukten sorich. En frukt som är ätbar efter 12 timmars kokning, men som kan vara dödlig om den inte tillagas rätt. I akutinsatsen som Barnfonden är med och stödjer får utsatta familjer ris, bönor, majs och olja. Matvaror som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Läs mer

Du har format vårt 2017

10 januari 2018

Så sammanfattar Barnfondens generalsekreterare, Anna Svärd, året vi just vinkat av. När ett händelserikt år som 2017 summeras blir det särskilt tydligt. Vi ser alla våra insatser runt om i världen som en helhet och det är till den helheten du är med och bidrar.

Läs mer

Ett projekt så lyckat att det nu förlängs

12 december 2017

Vilka grödor växer bra tillsammans? Och vilka är vattenresistenta? Det här är frågor som familjerna i vårt miljöprojekt numera kan svara på och det är kunskap som de redan praktiserat på flera skördar. Projektet är så lyckat att det nu förlängs för att nå fler.

Läs mer

Dubbelt så många fadderbarn

30 november 2017

Fler än 750 svenska Barnfonden-faddrar har under långt tid följt utvecklingen i Gogunda i indiska Rajasthan. Nu kan vi glädjande nog utveckla vårt arbete och ytterligare 700 barn har skrivits in i vårt nya fokusprojekt. – Gogunda är en fantastisk del av Indien. Människorna, naturen, maten, färgprakten! Det är lätt att tycka om det här…

Läs mer

Fokus på barn med funktionsnedsättning

24 november 2017

Bara 2,5 procent av alla barn i Etiopien med funktionsnedsättning går i skolan. De flesta barn med särskilda behov döms till ett liv i fattigdom. Så ska det inte vara. Vi arbetar för att förändra attityder och anpassa undervisningen i två skolor i huvudstaden Addis Abeba, i synnerhet för barn med autism. I Etiopien går…

Läs mer

Ny skola i krigsdrabbade Mopti

23 november 2017

I konfliktdrabbade Mopti i Mali är det många barn som inte har tillgång till en bra och trygg utbildning. Nu bygger vi en ny skola för barnen i Mopti. 150 barn får möjlighet till en bättre utbildning i en trygg skolmiljö.  Mali är politisk instabilt sedan militärkuppen 2012 och det har fått allvarliga konsekvenser för…

Läs mer

Gymnastiklärare centrala i vårt nya projekt

22 november 2017

Oruro ligger på den bolivianska högplatån och är en av landets mest våldsamma städer. I ett nytt projekt arbetar Barnfonden tillsammans med ungdomar för att bryta våldsspiralen. På idrotten får eleverna leka, tävla och göra samarbetsövningar – och därefter reflektera tillsammans. Barnfondens programchef Martina Hibell tog på sig träningsskorna och var med på en gymnastiklektion…

Läs mer

Bättre rustad befolkning

22 november 2017

Kambodja är sårbart för klimatförändringar och drabbas ofta av starka vindar och översvämningar. Vi arbetar för att både barn och vuxna ska bli bättre rustade inför naturkatastrofer. Ett sätt är genom dramatisering där hela samhället engageras och spelar med. Vi driver just nu ett klimatprojekt i Kratie-provisen i östra Kambodja. Projektet finansieras av Radiohjälpen och…

Läs mer

Kavlifondet skapar lärocenter

22 november 2017

Alla barn har rätt att gå i skolan. I indiska Rajasthan lever många barn ett liv i fattigdom utan den möjligheten. Skolorna ligger ofta i de större byarna och avståndet hindrar barnen från att kunna ta sig till dit. I ett nydanande, fyraårigt projekt som finansieras av Kavlifondet, arbetar Barnfonden för att marginaliserade barn från…

Läs mer

Författarnas julklapp stödjer Barnfonden

22 november 2017

För tio år sedan bröt utbildningsförlaget Studentlitteratur med en gammal tradition. Istället för att ge sina författare en bok i julklapp bestämde de sig för att testa något nytt. Samarbetet med Barnfonden tog då sin början.

Läs mer

Vi följer pengarna

21 november 2017

Peter Joelsson är Barnfondens ekonomichef och nyss hemkommen från Etiopien. Här kan du läsa mer om vad Peter gjorde där när han besökte våra projekt och om hur vi kontrollerar att pengarna används på rätt sätt.

Läs mer

Energi i linje med globala målen

21 november 2017

Det pågår intensiv utveckling runt om i världen för att fler människor ska kunna dra nytta av solens strålar. Det finns olika tekniker för att omvandla solenergi till el, bland annat med hjälp av solceller. Barnfonden har arbetat med solenergi i flera år och nu utvidgar vi vårt arbete. I många av de länder vi…

Läs mer

Skolstartspaket där det gör mest nytta

21 november 2017

Vi vill att alla barn ska få uppleva lyckan över att ha en egen skolväska. I vårt projekt i konfliktdrabbade Mopti i Mali arbetar vi för att fler barn ska få gå i fungerande skolor – och att skolbarnen ska få egna skolväskor med pennor och skrivböcker. Mali är politisk instabilt sedan militärkuppen 2012 och…

Läs mer

Trädet som bidrar till en bättre framtid

20 november 2017

Moringaträdet, Moringa oleifera, kallas ofta för ett mirakelträd och det har sin förklaring. Trädet klarar tuffa klimatförhållanden, är ätbart ända ned till roten och fungerar som ett näringsrikt komplement till kosten för både barn och vuxna. Moringaträdet trivs i både mycket torrt och tropiskt klimat och redan det första året växter det 3–4 meter. När…

Läs mer

Mens ska inte vara ett hinder

20 november 2017

Första skoldagen. Det är en dag många barn längtar till. Fler barn börjar skolan idag än för 20 år sedan, men samtidigt är det långt från alla som går klart grundskolan. Oftast är det flickor som slutar för tidigt och en av anledningarna är mens. Flickors utbildning ger många ringar på vattnet. När flickor får…

Läs mer

Fokus på de allra minsta

20 november 2017

I vårt arbete med barn från 0 till 5 år fokuserar vi på näring, vaccination och stimulans. Vi arbetar också med att utbilda föräldrar hur de kan påverka barnens hälsa och ge den stimulans som är så viktig för barnens utveckling.

Läs mer

Ätbart ända ned till roten

25 september 2017

Föreställ dig ett träd. Ett träd som kan klara tuffa klimatförhållande, som är ätbart ända ned till roten och som är ovanligt näringsrikt. Kanske ser du ett moringaträd för ditt inre? Det gör vi! Moringaträdet trivs i både mycket torrt och tropiskt klimat och redan det första året växter det 3–4 meter. När det väl…

Läs mer

Här är FN:s nya utvecklingsmål

28 september 2015

FN:s nya globala utvecklingsmål är 17 stycken till antalet, med hela 169 delmål. De nya målen antogs formellt under ett möte i FN-skrapan i New York under helgen. Flera av målen syftar till att göra livet bättre för världens barn. Antagandet av de nya målen markerar samtidigt slutet för Barnfondens mångåriga påverkanskampanj Free from Violence….

Läs mer