Brevväxla med ditt fadderbarn

Det är många av våra faddrar som skriver brev till sina fadderbarn. Det upplevs ofta som kul och spännande, både av fadder och fadderbarn. Nu kan du dessutom skriva dina brev digitalt via Min sida vilket gör brevskrivningen ännu enklare och snabbare. 

Brevväxling är ett roligt och bra sätt att lära känna ditt fadderbarn. Oavsett om breven är korta eller lite längre uppskattas de mycket av fadderbarnet. Brevväxlingen ger också fadderbarnet en möjlighet att träna på att skriva, på att berätta om sig själv och sin familj och på att göra sin röst hörd.

Du som fadder bestämmer själv om du vill skriva brev till ditt fadderbarn och i så fall hur ofta.

Skicka dina brev digitalt via Min sida

Du skriver och skickar dina brev digitalt via Min sida här på barnfonden.se. Du kan då även bifoga foton som du vill dela med ditt fadderbarn. När du skriver digitalt skickas ditt mejl automatiskt till rätt adress. Den digitala brevskrivningen är en väldigt enkel process och något som många av våra faddrar länge efterfrågat. Vi är därför extra stolta över att sedan något år tillbaka kunna erbjuda just denna möjlighet. Den digitala brevskrivningen underlättar också hanteringen för personalen i fadderbarnets land.

Om du ändå vill skicka ett traditionellt brev går det också bra. Då hittar du adressen du ska använda antingen på Min sida eller i foldern med fotot på ditt fadderbarn. Den här adressen är inte fadderbarnets hemadress utan den går till Barnfondens samarbetspartner i landet.

Berätta om dig själv

Så vad är bra att skriva i ett första brev? Vi har fått många tips från fadderbarnen och deras familjer om vad de vill läsa. Det är uppskattat att du berättar om dig själv och din familj. Vad du tycker om att göra på din fritid, om platsen där du bor. Ställ gärna enkla frågor i brevet, det gör det lättare för ditt fadderbarn att svara på breven.

Du skriver alltid brevet på engelska och därefter översätts det till det lokala språket när det kommit fram till våra kollegor i fadderbarnets land.

Lär dig mer om landet och kulturen

Många upplever att brevväxlingen går smidigt och att frågorna de ställer blir besvarade. Andra berättar för oss att de upplever brevväxlingen som trög och att fadderbarnet inte svarar på frågorna i brevet. För många barn är brevväxling något nytt och det blir samtidigt ett sätt att lära sig läsa och skriva. En del kan ännu inte skriva själva och då får de hjälp med att skriva breven.

Ju mer du känner till om barnets bakgrund desto lättare är det att bygga en relation och få utbyte av brevväxlingen. Du kan läsa om ditt fadderbarns hemland, kultur, religion, historia och vilka högtider som firas.

Frågor gör det lättare

Ställ öppna och enkla frågor som uppmuntrar fadderbarnet att berätta mer. Be om beskrivningar, tankar och idéer. Hur ser en vanlig dag ut? Frågorna gör det lättare för ditt fadderbarn att svara på breven.

Bra att känna till

Många familjer är inte vana att skriva brev och kan därför använda sig av standardformuleringar. De får hjälp av volontärer som beskriver hur de kan formulera sig och det kan upplevas standardiserat. Det här är ett område vi ständigt arbetar med att utveckla. Genom utbildningar och workshops lär sig personal och volontärer på plats hur de kan hjälpa barnen att skriva. Ta gärna kontakt med oss om du upplever att brevskrivandet går trögt eller om du inte får den respons du önskar.

Brevets väg

När ditt brev kommit fram registreras det på landskontoret. Därefter delas det ut till projektet i området där ditt fadderbarn bor. När brevet är översatt får familjen ta emot det. Familjen får sedan lite tid på sig att skriva ett svar som skickas till Sverige. Vanligtvis tar det cirka fyra månader att få svar på det brev som du skickat.

Skickar du ett digitalt brev via Min Sida så brukar hanteringen gå snabbare. Länderna använder digital brevskrivning när de har möjlighet men en del skickar fortfarande postala brev.

När fadderbarnets svar skickas via mejl kan det ibland hamna i din skräppost. Håll gärna utkik där om du väntar på ett svar! Sedan kan avsändaren markeras som godkänd så att mejl från fadderbarnet framöver kommer direkt till inkorgen.

Den här storleken rekommenderar vi

Det är alltid roligt för ditt fadderbarn att få ett brev med något litet i. Det kan vara foton, klistermärken, hårsnoddar, ett mindre skrivblock och penna eller annat som får plats i ett vadderat C5-kuvert. Vi rekommenderar att du skickar småsaker som ryms i ett vadderat C5-kuvert eftersom den storleken är lätt för projektpersonalen på plats att hantera. Större paket riskerar att ta tid att komma fram och kan vara svåra att få ut från tullen. Skickar du ett vadderat brev till ditt fadderbarn i Kenya, Brasilien eller Guatemala behöver du vara särskilt noga med att hålla det platt och inte för tungt. Just i dessa länder kan tullavgift tas ut även för större, vadderade brev och då kommer inte projektpersonalen på plats att hämta ut det.

Mycket som ryms i ett kuvert

  • Foton på din familj
  • Teckningar
  • Hårband
  • Klistermärken
  • Vykort med bilder från Sverige
  • Korta berättelser
  • Målarböcker
  • Kritor
  • Rit- och skrivmaterial
  • Solcellsdriven liten miniräknare

Här några presenttips som faddrarna i vår Facebook-grupp för faddrar delat med sig av:

  • Solhatt eller keps
  • Pussel
  • Pärlor
  • Necessär med hårsnoddar, fickspegel eller liknande
  • En cool tygväska
  • Kammar
  • Litet sykit
  • Små roliga skolsaker
  • Solcellsdriven ficklampa. Kan kännas tryggt att ha (+ kan ligga och smygläsa på kvällen)
  • Block, pennor, tandborstar, tandkräm
  • Luminaid uppblåsbar solcellslampa
  • Färgpennor (vässningsbara), pennvässare, stickers, små anteckningsböcker
  • Dynamoficklampa