Under torkan har Ayane förlorat 14 getter, 10 får och familjens enda ko

Ayane, 28 år, bor i Abite i Etiopien med sin man och sina fyra barn; Iftu, 7, Kolo, 5, Kumbi, 2 och Mekangule, fem månader. Under det senaste halvåret har 14 av familjens getter, tio av deras får och deras enda ko dött på grund av den svåra torkan.

– Bara 20 får och tre getter finns kvar nu. Jag är livrädd för att förlora mina djur eftersom de är vår inkomstkälla. Jag har inget val mer än att säga, Gud har givit och Gud har tagit det tillbaka, säger Ayane.

För att hitta bete till de resterande boskapsdjuren lämnar hon, hennes man och ibland även hennes äldsta dotter, Iftu sju år, hemmet tidigt varje dag. De går i olika riktningar för att försöka hitta nya betesmarker till djuren. Under dagarna måste de därför lämna resten av barnen ensamma hemma.

– Barnen får bara frukost och middag. På morgonen ger jag dem majsgröt och på kvällen lagar jag majsbröd eller majsgröt. Förut när det var bättre tider brukade jag tillaga gröten med smör eller olja men nu använder jag bara varmt vatten och salt.

Ayane berättar att hon på grund av torkan inte längre kan ge sina barn mjölk. Förut gav både korna och getterna näringsrik mjölk till familjen, men nu efter torkan är det otänkbart. Djuren överlever knappt själva och producerar inte längre någon mjölk. Den senaste tiden har Ayane varit tvungen att köpa sockerrörsfoder till djuren eftersom de inte får tillräckligt med bete i naturen. En last brukade kosta 3 000 birr (56 US-dollar), men har nu stigit till 5 000 birr (94 US-dollar).

– Mina barn blir ofta sjuka av vattenburna sjukdomar och får diarré. Min dotter har även malaria. Kumbi är ofta sjuk och han gråter alltid. Jag tror det är på grund av matbristen, för de får aldrig tillräckligt att äta. Det oroar mig att jag inte har någon mat att ge till dem. Jag oroar mig när de blir sjuka. Jag oroar mig när de går ned i vikt. Alla mina barn har gått ned i vikt, berättar hon.

Barnen går inte i skolan men Ayane drömmer om att kunna ge alla sina barn en utbildning.

– Jag har strävat efter att få ett bättre liv. Om det fungerar vill jag öppna en liten affär. Den enda erfarenheten jag har är med boskap, men jag vill gärna prova att ha ett företag.

Läs mer

Värsta torkan på fyra decennier

Torkan i Östafrika gör livet svårt för Halaku

Rado från Etiopien oroar sig på grund av torkan

 

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.