Rado från Etiopien känner stor oro på grund av torkan

28-åriga Rado Umer bor i Fentale i Etiopien. Hon har fyra barn; Abdi, 7 år, Ali, 5 år, och tvillingarna Jemila och Amina, 1 år. För två år sedan förlorade hon sitt femte barn, en dotter, som dog i en sjukdom när hon bara var två år gammal.

Området där Rado och hennes barn bor har kontinuerligt påverkats av torkan under de senaste tolv åren. Sedan januari 2022 har situationen förvärrats.

– På grund av torkan har vi förlorat 20 getter och så många kor att vi slutat räkna. Jag har fem kor kvar men de ger ingen mjölk och jag förväntar mig inte heller att de ska göra det, jag önskar bara att de ska överleva torkan, säger Rado.

Barnen är ofta sjuka. De båda ettåriga tvillingflickorna har nu varit sjuka till och från i fyra månader med diarré och kräkningar. Rado berättar att hon inte längre har någon mjölk att ge till sina barn och att hon tvingas gå runt i timmar för att fråga efter mjölk.

– Men ingen ger mig mjölk eftersom priset har gått upp. Mjölk har blivit väldigt dyrt, berättar hon.

 

Hon oroar sig mycket för sina barn och hur hon ska kunna ge dem mat.

– Vi har aldrig tillräckligt med mat. Jag är orolig för att barnen inte kommer växa upp och bli starka och friska.

Läs mer

Värsta torkan på fyra decennier

Torkan i Östafrika en katastrof för Ayane

Torkan gör livet svårt för Halaku i Fentale

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.