Ätbart ända ned till roten

Föreställ dig ett träd. Ett träd som kan klara tuffa klimatförhållande, som är ätbart ända ned till roten och som är ovanligt näringsrikt. Kanske ser du ett moringaträd för ditt inre? Det gör vi!

Moringaträdet trivs i både mycket torrt och tropiskt klimat och redan det första året växter det 3–4 meter. När det väl är planterat dröjer det 6–8 månader tills trädet bär frukt och nästan alla delar av moringaträdet är ätbara och näringsrika.

Hela trädet fullpackat med näring

Löven, fröna, blommorna och stammen går att tillaga på olika sätt och de är rika på vitaminer, aminosyror, antioxidanter, protein och järn. Moringaträdets löv och blommor kan ätas som sallad och fröna kan rostas och ätas likt jordnötter eller användas som smaksättare. Även de nyttiga rötterna är ätbara efter att man tillagat dem. Torkade löv och frön används för att ta fram pulver och olja som används till mat som är näringsfattig.

Esther i Emali, Kenya med sitt endast tre månader gamla ”mirakelträd” Moringa.

Visste du detta om moringa?

Moringaträdets blad är ätbara och innehåller*:

  • Sju gånger så mycket C-vitamin som apelsiner
  • Fyra gånger så mycket A-vitamin som morötter
  • Fyra gånger så mycket kalcium som mjölk
  • Tre gånger så mycket kalium som bananer
  • Dubbelt så mycket protein som yoghurt

Och visste du att moringaoljan användes som parfym redan i romarriket. En mycket uppskattad doft sägs det!

Handla i Barnfondens gåvoshop:

*  Development, Security, and Cooperation; Policy and Global Affairs; National Research Council; National Research Council