Tjejer i fokus när Syster P besökte Etiopien

Annikki Schaeferdiek har mycket att berätta. Hon har nyligen kommit hem från sin resa till Etiopien tillsammans med Barnfonden. Det som gjort starkast intryck är de unga tjejer som Annikki fick möjlighet att träffa och prata länge med. Tonårstjejer som lyckats att ändra hela byars beteenden och syn på tjejers rättigheter.

Annikki Schaeferdiek besökte flera skolor under sin resan. Här är hon i mitten tillsammans med en av tjejklubbarna som har fått stöd genom Syster P.

Sister Power över gränser

Syster P ägs och drivs av systrarna Annikki Schaeferdiek och Emma Haegerström och deras smycken och accessoarer säljs i 13 länder. Under ett år blir det många resor för både Annikki och Emma. Även deras engagemang för tjejers rättigheter rör sig utanför Sveriges gränser. Sedan 2014 har Syster P stött Barnfonden genom sitt armband – Sister Power – som säljs till förmån för tjejklubbar i Etiopien.

I maj 2018 reste Annikki tillsammans med Barnfonden till Etiopien och området Siltie för att besöka tjejklubbar som Syster P har gett stöd till under fler år.

– Att pengarna når fram är en sak, men allra viktigaste är att se att stödet har effekt. Jag besökte ett projekt som redan är avslutat och eftersom det har gått två år sedan projektet slutade fick vi möjlighet att se hur utvecklingen håller över tid och att arbetet är långsiktigt, berättar Annikki.

Annikki Schaeferdiek tillsammans med en av tjejklubbledarna. Båda bär armbandet Sister Power!

Viljestarka tjejer som förändrar

Under sin resa besökte Annikki området Siltie som ligger tre timmars bilfärd söder om huvudstaden Addis Abeba. Det är alla möten och samtal under dagarna i Siltie som satt djupast avtryck, berättar Annikki:

– Det var en otrolig vilja och energi bland tjejerna. De gjorde många aktiviteter tillsammans genom tjejklubben och de berättade för mig hur roligt de tycker de är att komma ut till byråd och i skolklasser och berätta om tjejers rättigheter.

Annikki berättar vidare att hon är imponerad över att 14-åriga tjejer vågar stå inför byråd, ofta med äldre män, och prata om faran med könsstympning och barnäktenskap. Tjejerna har lyckats förändra beteenden och attityder i många byar. Det märktes också i skolorna som Annikki besökte där flickors skolgång tidigare oftast åsidosatts.

– I klasserna var hälften av eleverna numera tjejer. Det var också tjejerna som presterade bäst. När jag frågade om de skulle läsa vidare efter grundskolan tittade de nästan förvånat på mig över att få frågan. Svaret var ett tveklöst ja, avslutar Annikki.

Läs mer om Syster P:s och Barnfondens samarbete

Läs mer om tjejklubbar