Solvatten har förbättrat livet för Rachaels familj

Den svenska innovationen Solvatten är en bärbar kombinerad vattenrenare och vattenvärmare som förändrat livet för många familjer på den kenyanska landsbygden. En av dessa familjer är familjen Waithira i Laikipia county i Kenya. Genom ett projekt som Barnfonden driver tillsammans med den lokala organisationen Pioneer har familjen bland annat fått en Solvattenenhet.

Rachael använder Solvatten varje dag.

Mamma Rachael berättar att hon använder Solvatten varje dag. Förut var hon tvungen att lägga mycket tid på att hugga ved för att koka upp vattnet familjen använde, men genom Solvatten renar vattnet sig själv och hon kan nu bland annat bada sina yngsta barn för att minska risken att de ska drabbas av sjukdomar som diarrée, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt för små barn i åldern 0-5 år i områden där tillgången till sjukvård är begränsad. Den tiden Rachael tidigare la på att hugga ved kan hon nu ägna åt andra sysslor som ger en inkomst.

Benjamin 7 år.

Genom projektet har familjen även fått en get och kycklingar, något som ger både mat och en extra inkomst, samt en dammduk som gör att de kan spara vatten. De har också fått information och utbildning inom hygien och sanitet och klimatsmart odling.

Jane 11 år plockar ägg från familjens höns.

Läs mer om Solvatten här.