Solvatten

Uppfinningen som renar och värmer vatten med hjälp av solen

Den är lika enkel som genial. Och den räddar liv. Solvatten är en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare. Allt den behöver för att fungera är solljus. Vi är stolta och glada för vårt samarbete med Solvatten. Tillsammans driver vi ett projekt i Kenya där familjer på landsbygden nu får bättre tillgång till rent vatten.

200 miljoner timmar för att hämta vatten

Solvatten förändrar människors liv. Familjer sparar både tid och pengar när de slipper ägna åtskilliga timmar åt att samla ved för att koka vatten, eller använda en stor del av den lilla inkomsten som finns till kol, gas eller ved.

– Bristen på tillgång till rent vatten och hygien är den mest grundläggande orsaken till ohälsa. Framför allt drabbas kvinnor och flickor, som gemensamt ägnar över 200 miljoner timmar om dagen åt att hämta vatten, globalt. På det tillkommer tid för att hugga och bära ved för att möta familjens energibehov – som framför allt består av att rena, värma och koka vatten. I genomsnitt halverar Solvatten tiden för dessa sysslor, berättar Petra Wadström, grundare och uppfinnare av Solvatten.

Renar och värmer

Solvatten är både en vattenrenare och en vattenvärmare. I några enkla steg värms och renas tio liter vatten. En indikator visar användare när reningsprocessen är klar. Då byts en ledsen, röd smiley ut mot en grön, glad smiley. Detta sker utan elektricitet, kemiska tillsatser eller filter.

Solvatten gör skillnad för både människor, miljö och klimat.

”Vi hade inte tid att koka vattnet”

I ett avlägset område på den kenyanska landsbygden har 72 hushåll, 407 personer, fått Solvatten-renare genom vårt projekt. De flesta av familjerna här får sitt vatten från en flod eller en jordfördämning. En uppföljning visar att vattenrenaren har halverat hushållens användning av bränsle och man ser en drastisk minskning av brännskador, andningsproblem, hudproblem och ögoninfektioner.

Simayo är en 37-årig mamma i en familj med nio personer. Hon berättar:

– Vi brukade dricka vattnet direkt från floden som ligger nära. Vi hade helt enkelt inte tid att samla bränsle och koka vattnet. Solvatten sparar oss både tid och energi. Jag ägnar mycket mindre tid nu på att samla ved eftersom jag använder mycket mindre bränsle än tidigare.

Barnfonden följer Solvattens utveckling med stort intresse. Samtidigt stödjer vi ChildFund Kenya så att de kan förse ännu fler familjer med denna fantastiska innovation.

Köp en Solvatten-gåva

Du kan ge fler familjer i Kenya tillgång till rent vatten genom att köpa en Solvatten-gåva. För 200 kr ger du en familj rent vatten i ett helt år. Dessutom matchar Solvatten varje köpt vattenrenare så din gåva räcker ännu längre i praktiken.

En del av det du skänker går dessutom till utbildning för familjer i hur de använder Solvatten och om vikten av god hygien och rent vatten.