Kort reserapport från Kenya

Hej alla i Barnfonden-familjen!

För några veckor sedan var jag och Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell i Kenya för att träffa barn, familjer och personal i våra programområden. Det var en resa med många intryck och fantastiska upplevelser. Vi kommer berätta mer om insatserna vi gör i landet framöver. Här vill jag bara kort dela med mig av några av resans höjdpunkter.

Först och främst – det är ett fantastiskt arbete som görs av personal och familjer på plats i våra programområden.

Söder om Nairobi, i Emali, har en bearbetningsanläggning för moringaträd, finansierad av Barnfonden, nyligen blivit klar. Emuka Moringa Collective förvandlar moringafrön till guld genom att bearbeta oljan som används till hälso- och skönhetsprodukter, medan slaggprodukterna blir näringsrikt foder till boskapen. Löven torkas och mals ner till näringsrikt mjöl som kan blandas i gröt, men också i andra mjölsorter för att öka näringshalten.

Tiotusentals moringaträd har planterats i Emali, ett område som återkommande drabbas av torka och som därför är i stort behov av motståndskraftiga grödor. Moringaträd är exceptionellt tåliga och klarar långvarig torka bättre än många andra grödor. En stor del av dessa träd är finansierade genom de köp Barnfondens givare gjort i vår gåvoshop.

Här är en bild från invigningen. När Martina (vår generalsekreterare) och jag besökte, ösregnade det (för en gångs skull), men detta dämpade inte humöret hos Emuka-kollektivet som helt klart var mycket glada över att visa oss hur allt fungerade.

Vi begav oss sedan till Central Province, norr om Nairobi. Wow! Vårt arbete där visade hur smart vattenhantering verkligen kan rädda liv. Aguthi/Ndiriti-vattensystemet har förändrat spelplanen för vatten i distriktet och det når nu över 1 350 hushåll. Fadderbidragen har bidragit till detta system, som stöds av flera andra givare lokalt och internationellt (dessa saker är inte billiga!).

Fadderbidragen har även stöttat 352 av de fattigaste hushållen med dammar så att vatten från rörledningen kan lagras för jordbruk. Många av hushållen fick droppbevattningssatser, utbildning i köksträdgårdsskötsel eller mer kommersiella grödor och hur man sköter tamdjur och fiskar som lever i dammarna. Jag provade fisken – tilapia – till middag den kvällen: mycket välsmakande, men lite benig. På bilden överst är Martina på toppen av vattentanken och på den undre inspekterar hon en av fiskarna.

Våra partners, ChildFund Kenya med EDCA i Emali och Pioneer i Nyeri, gör ett fantastiskt jobb med att lyfta människor ur fattigdom och hjälpa dem att möta effekterna av klimatförändringar på praktiska sätt. Men mer om detta framöver…

Hälsningar Shona Jennings, programchef på Barnfonden

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.