Mindre barnarbete och mer skola ökar tryggheten för barnen i Dugda

På den etiopiska landsbygden, ungefär tre timmars bilfärd från huvudstaden Addis Abeba ligger ett av Barnfondens fokusområden – Dugda. Här är effekterna av klimatförändringarna tydliga, något som slår hårt mot sårbara familjer. En konsekvens av torka och andra naturkatastrofer är att risken för barnarbete ökar. När barn och unga måste bidra till försörjningen hemma blir skolan lidande och deras trygghet äventyras.

I vårt projekt, som startade våren 2021, arbetar vi tillsammans med barn och vuxna för att skapa en tryggare framtid för alla i Dugda. Målet är att minska förekomsten av barnarbete i Dugda så att fler barn istället kan få vara barn, kan gå i skolan och utbilda sig.

– Detta är ett jättespännande projekt där vi arbetar med samhällets strukturer för att skydda barn mot barnarbete, samtidigt som vi bygger motståndskraft. Dugda är nämligen hårt drabbat av klimatpåverkan och konsekvenserna av det är bland annat torka och erosion. Vi ser ofta hur utsattheten i ett föränderligt klimat leder till barnarbete, berättar Catherine Larsson, projektansvarig på Barnfonden.

Läs mer om projektet