Internationella kvinnodagen – Fatuma vägrade bli bortgift och kämpar för flickors rätt att gå i skolan
I områden som är hårt prövade av extremväder riskerar jämställdheten att backa. Klimatförändringarna är ett allvarligt hot mot kvinnors och flickors rättigheter. Tidiga äktenskap, könsstympning och annat könsbaserat våld ökar, samtidigt som tillgången till utbildning och vård minskar. Fatuma fick genom vår lokala samarbetspartner möjlighet att börja skolan – idag kämpar hon för flickors rätt till utbildning.
Extremväder som leder till förstörda skördar, översvämmade vägar, minskad försörjning och färre arbetsmöjligheter bidrar till att kvinnors och flickors rättigheter försämras. Klimatförändringarnas effekter ökar bland annat risken för att:
- Flickor gifts bort i ung ålder när föräldrarna inte har råd med till exempel mat och skolgång.
- Könsbaserat våld ökar när flickor behöver gå långa sträckor för att hämta vatten och ved och utsätts för övergrepp på vägen, eller lämnas ensamma hemma när föräldrarna ger sig av för att leta efter arbete.
- Tillgången till utbildning minskar när föräldrar tvingas ta sina barn ur skolan för att i stället giftas bort eller arbeta.
- Mödrahälsa och sexuell- och reproduktiv hälsa försämras när tillgången till rent vatten och näringsrik mat blir mindre, sjukhus förstörs och vägar till sjukhus översvämmas så att det inte går att ta sig dit. Även vissa sjukdomar ökar och sprids lättare vilket gör gravida och ammande kvinnor extra sårbara.
Fatuma vägrade bli barnbrud – kämpar för flickors rättigheter
När Fatuma som ung flicka deltog i ett av våra projekt i Kenya fick hon möjlighet att börja skolan, vilket gjorde att hon slapp giftas bort. Skolan gav henne självförtroende att våga stå upp för sig själv och sina rättigheter.
”Som fadderbarn fick jag möjlighet att gå i skolan, och det var första gången jag kom i kontakt med mentorskap. Jag bodde i ett område där flickor ansågs vara fruar och hemmafruar redan i tidig ålder. När jag var 7 år kom en man hem till mig för att be om min hand. Jag stod på mig och vägrade. Mina lärare i skolan påminde oss ständigt om värdet av utbildning.”
Idag arbetar Fatuma som rektor på skolan Lodwar Girls och är också är en engagerad mentor för eleverna. Hon säger att hon har sett en positiv attitydförändring eftersom många flickor som förmodligen skulle ha hoppat av skolan nu har förbättrat sina studieresultat, ökat sin närvaro och stannat kvar i skolan längre – ofta för att de skjutit upp giftermål till följd av stödsystemet de får från skolan och varandra.
Utbildning och lokalt engagemang viktiga nycklar för jämställdhet
Fatumas berättelse är ett tydligt exempel på det vi redan vet – att skolan är en viktig del i att bygga motståndskraft och öka jämställdheten. Genom utbildning får flickor inte bara verktyg för att påverka sina egna liv, utan även möjlighet att utmana de normer som håller dem tillbaka. För många innebär det att de får en chans att skapa en framtid där de själva får bestämma över sina kroppar och sina livsval.
Flickor som får utbildning har också större möjligheter att påverka sina samhällen på lång sikt. De bidrar till att bryta cykler av fattigdom och jämställdhetsklyftor, samtidigt som de inspirerar andra att tro på att förändring är möjlig.
Lokalt engagemang en förutsättning för förändring
En annan central del av Barnfondens arbete är att skapa nätverk och plattformar för dialog på samhällsnivå, där vi kan förutse och hantera klimatförändringarnas påverkan på barns rättigheter på ett effektivt sätt. Genom lokalt engagemang och samarbete minskar vi risken för könsbaserat våld och andra skadliga sedvänjor, som könsstympning och barnäktenskap.
Några exempel på våra insatser för flickors och kvinnors rättigheter:
- Skolklubbar där barn och unga lär sig om sina rättigheter, delar erfarenheter kring risker, och kan söka stöd hos vänner och trygga vuxna.
- Lokala nätverk för att öka kunskapen om och förebygga klimatrelaterade risker för barn och unga.
- Stöd till klimatanpassning för att hushåll och samhällen ska kunna förbereda sig och agera på klimateffekter och katastrofer.
- Utbildning och stöd till kvinnor för att öka deras ekonomiska självständighet och möjlighet att påverka.
- Involverar män och pojkar som förebilder för att bryta traditionella normer och bygga trygga och inkluderande miljöer för kvinnor och flickor.
- Engagemang från lokala ledare, till exempel religiösa och kulturella, för att bekämpa bland annat könsstympning och barnäktenskap.
Läs mer
Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för jämställdhet.
Om Barnfonden och ChildFund Alliance
Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.
Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 32 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.