Internationella barndagen med fokus på barnen i Ukraina

Den 20 november är det Internationella barndagen och barnkonventionens födelsedag. Ett datum som borde vara fyllt av glädje och hopp för världens alla barn. Men även i år faller skuggorna från krig, konflikter, katastrofer och barnfattigdom i världen tungt över firandet av denna viktiga dag.

1 000 dagar av undantagstillstånd för barnen i Ukraina

Barnen i Ukraina lever idag under mycket påfrestande förhållanden. Det är nu 1 000 dagar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina startade. 1 000 dagar av undantagstillstånd för barn som istället borde få leva vanliga liv och drömma stora drömmar om framtiden.

Brist på mat, vatten, värme och mycket mer

Den ständiga rädslan för ryska bomber är de ukrainska barnens vardag. Likaså bristen på mat, vatten, värme, utbildning och framtidstro. När nu den tredje krigsvintern närmar sig förvärras situationen ytterligare. Kylan biter sig fast och behoven ökar.

Barnfondens humanitära insats i Ukraina

Barnfonden tillsammans med samarbetspartner på plats har sedan krigets utbrott arbetat intensivt för att hjälpa barnen i Ukraina. Vi har distribuerat livsviktig hjälp såsom mat, vatten, mediciner och värme. Vi har också stöttat psykosocialt arbete för att hjälpa barn att bearbeta de traumatiska upplevelserna.

Stöd vår insamling för barnen i Ukraina

Varje barn har rätt till en trygg uppväxt. Genom att stödja Barnfondens insamling kan du vara med och göra skillnad för barnen i Ukraina. Din gåva kan ge livsviktig värme, mat och förnödenheter till dem som kämpar sig igenom ännu en krigsvinter.

Tillsammans kan vi ge barnen i Ukraina en ljusare framtid.

Stöd vårt arbete i Ukraina

Om barnkonventionen

Barnkonventionen är FN:s konvention om barnets rättigheter som antogs av FN:s generalförsamling 1989. Den innehåller bestämmelser om barns mänskliga rättigheter och är ett rättsligt bindande internationellt avtal. I Sverige blev barnkonventionen lag den 1 januari 2020.

Konventionen består av 54 artiklar som alla är lika viktiga, men det finns fyra grundläggande principer: alla barn har samma rättigheter och lika värde (artikel 2), barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn (artikel 3), alla barn har rätt till liv och utveckling (artikel 6), och alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad (artikel 12).

Andra viktiga rättigheter i barnkonventionen inkluderar rätten till utbildning, hälsovård, lek och fritid. Barn har också rätt att skyddas mot alla former av våld, övergrepp och utnyttjande. Konventionen betonar även föräldrars ansvar och skyldigheter gentemot sina barn, samtidigt som den understryker statens ansvar att stödja familjer.

Barnkonventionen har haft stor betydelse för att stärka barns rättigheter globalt och har lett till förbättringar i många länders lagstiftning och praktik. Den har också bidragit till att öka medvetenheten om barns situation och behov i samhället.

För att övervaka hur konventionen efterlevs finns FN:s barnrättskommitté, som granskar hur länderna lever upp till sina åtaganden.

Läs mer

Läs hela barnkonventionen.

Verktygslåda och lekar för att prata med barnen om barns rättigheter och barnkonventionen.