Ensam om att växa upp hel
Varje år könsstympas ungefär tre miljoner flickor under 15 år. Vanligast är det i Afrika och Mellanöstern. En av dem som växt upp med sedvänjan är Fadumo Hasan från Somalia, författare till boken Rädda dig själv. Hon växte upp med en progressiv mamma som bröt normera genom att låta sin dotter leva ett fritt liv – oskuren.
Enligt WHO har 99 procent av alla flickor och kvinnor i åldrarna 15-49 år utsatts för könsstympning i Somalia. Hur är det att tillhöra den enda procenten som sluppit?
Varje gång någon ny person flyttade in i området sa de herregud, har ni inte gjort det? De tyckte att jag sprang runt för mycket och reagerade på att jag var tjej och spelade fotboll. Om jag blev könsstympad skulle jag inte kunna göra det längre, berättar Fadumo.
För egen del var hon aldrig rädd för att bli utsatt. Men det var ingen hemlighet när det var dags för någon av de andra flickorna i området. Fadumo hörde skriken, som ibland kunde pågå i timmar.
Barnen protesterade
Frispråkigheteten hon fått med sig hemifrån smittade av sig på de närmsta vännerna. De gick ihop och protesterade genom att kasta sten mot husen när ingreppen ägde rum. Ibland kom någon ut och skällde på dem och då kunde de säga vad de tyckte om saken. Ibland försökte kvinnorna prata dem till rätta. Men för Fadumo var det obegripligt hur samma personer som hjälper kvinnor när de föder barn samtidigt kunde orsaka så stor skada.
Man hörde skriken och sen kom de ut och kastade flickans könsdelar till kycklingarna eller katten, berättar hon.
Efter att hennes vänner blivit könsstympade märkte Fadumo hur deras personligheter förändrades.
De blev tystare och kunde inte springa, inte klättra. De kunde inte ens kissa för att det gjorde ont. Det var som att de tappade glädjen efteråt.
En tradition med allvarliga konsekvenser
Hur könsstympningen går till skiljer sig åt på olika platser och i olika familjer. I Somalia är den mest omfattande formen vanlig, där såväl yttre och inre blygdläppar som klitoris skärs bort. Huden sys sedan ihop så att bara en millimeterstor öppning lämnas för menstruationer och urin.
Redskapen som används är ofta smutsiga och bedövning finns bara ibland om föräldrarna kan betala för det. Ofta förlitar sig kvinnorna på att släktingar håller fast flickan så att hon ligger stilla.
Efteråt knyts benen ihop under en till två veckor för att stygnen inte ska riskera att gå upp. Flickorna får svårt att klara av toalettbesök och många drabbas av infektioner.
Att många flickor dör i sviterna efter att ha blivit omskurna är något Fadumo menar sopas under mattan. Det är inget man vill prata om. Inte heller smärtorna som följer flickorna genom livet. Risken för allvarliga komplikationer uppstår inte bara i samband med ingreppen utan även senare vid samlag, mens och förlossning.
Den här kvinnorna går igenom dubbel smärta när de föder barn. Eftersom de är hopsydda måste man först klippa upp dem.
Många blir sedan sydda igen och igen efter varje nytt barn.
Brist på kunskap ökar spridningen
Felaktigt finns en föreställning om att könsstympning är knutet till religionen. För Fadumo som själv kunde läsa Koranen gick det inte ihop.
Det stod ingenstans. Jag var som ett frågetecken. Om det inte står i Koranen varför gör ni det då? När jag bodde hemma pratade vi öppet om de här frågorna.
En del som kom på besök blev chockerade över att höra Fadumo och hennes syskon diskutera, men kunde samtidigt be dem att berätta mer. Ämnena är tabu och för många flickor kommer till och med första mensen som en överraskning.
För Fadumo är det idag tydligt att inställningen till kvinnlig omskärelse till stora delar är en utbildningsfråga. Genom att fysiskt förhindra flickorna att ha sex innan äktenskapet tror föräldrar att de håller dem borta från problem.
Du behöver hjälpa flickor att förstå hur världen fungerar för att göra det, inte stympa deras kroppar.
Både flickor och pojkar berörs
Det finns många fördomar knutna till kvinnlig omskärelse, som att kvinnor som inte är omskurna är ”orena” och oftare är otrogna mot sina män. Uppfattningarna är så djupt rotade att det kan få konsekvenser för flickornas möjligheter i livet att stå utanför. Därför tror Fadumo inte att det räcker att bara informera kvinnorna om man ska ha en chans att utrota traditionen. Det behövs en attitydförändring även bland pojkar och män.
Fler behöver utbildning för att förstå att det här är inget man behöver göra och det har ingenting att göra med religion.
På Barnfonden arbetar vi bland annat med att förändra normer och erbjuda trygga tillflyktsplatser till flickor i områden där kvinnlig könsstympning är vanligt. Du kan läsa mer om det här.
Berättelsen om en osannolik flykt
Rädda dig själv är den unika berättelsen om Fadumo Hasans flykt från islamisterna i Al-Shaabab. Provocerade av hennes frispråkighet ska de se till att hon tystas genom att gifta bort henne som barnbrud. Då är hon bara 13 år. Fadumo lyckas fly och tar sig skottskadad och ensam från Somalia hela vägen till ett nytt liv i Sverige.
Läs ett utdrag ur boken: Dagen då al-Shabaab skulle hämta mig till barnbrud | Volante – En klokare & roligare värld