Efter tio år som fadder blev resan verklighet
En varm morgon i Kambodjas huvudstad Phnom Penh blir Britt Danielsson upphämtad vid sitt hotell. Det är personal från Barnfondens samarbetspartner, ChildFund Kambodja, som möter henne och som har organiserat heldagen som väntar. Efter tre timmar i bil på skumpiga vägar får Britt äntligen träffa sitt fadderbarn Phea.
– Jag har läst om andra som har gjort fadderresor och tanken har funnits ända sedan jag var i grannlandet Vietnam för sju år sedan. Tiden har gått, men i år tänkte jag att det verkligen ska bli av, berättar Britt efter sin resa.
Ett förväntansfullt möte
Innan Britt och den lokala personalen reser ut på landsbygden öster om Phnom Phen gör de ett stopp på landskontoret i huvudstaden. Där träffar Britt medarbetare som berättar om ChildFund Kambodjas arbete.
När de sedan kommer fram till området Chantrei möts de av Phea och hela hans familj. Britt får veta att de har väntat i flera timmar på att hon ska komma. De är finklädda och träffas i ett buddistiskt tempel.
– Vi började med att äta lunch tillsammans inne i templet. Phea var lite blyg i början men samtalet kom igång när vi suttit ett tag. Jag fick särskilt bra kontakt med mamman som var väldigt varm och öppenhjärtig.
Föräldrarna uppmuntrar till utbildning
Britt fortsätter berätta att Pheas mamma själv gick i grundskolan som barn. För henne var det viktigt att alla barnen fick en utbildning. Både Pheas bror och syster går också i skolan. I Kambodja där utbildning ofta är lågt prioriterat, särskilt för flickor, är det inte en självklarhet med en positiv inställning till skola. Många gånger måste barnen arbeta hemma och hjälpa till med försörjningen istället för att gå i skolan.
– Phea trivs i skolan. Han är idag 16 år och vill vidareutbilda sig framöver. Båda hans föräldrar uppmuntrar hon till det, säger Britt.
Alla vill läsa högt för Britt
När lunchen är uppäten vill allihop röra på sig och de visar Britt runt i den lilla byn. Utanför templet där de ätit lunch finns buddistiska skulpturer och i närheten ligger skolan som Phea och hans syskon går i.
Efter besöket hos Phea och hans familj får Britt hälsa på i en skola. Hon blir visad runt i ett bibliotek och alla barnen vill läsa högt för henne. De är märkbart stolta över sin läsförmåga. Biblioteken är en viktig del i Barnfondens arbete för att öka läs- och skrivkunnigheten i Kambodja.
Bonden som odlar smartare
Innan det är dags att resa tillbaka till Phnom Penh åker Britt och projektpersonalen hem till en bonde i området. Han deltar i Barnfondens klimatprojekt som riktar sig mot lantbrukare. I projektet får de utbildning i smartare odling och lär sig vilka grödor som är vattenresistenta och vilka som tål torka. Britt berättar:
– Det var väldigt intressant att besöka projektet. Bonden vi träffade berättade att hans skörd både hade blivit bättre och ökat sedan han lärt sig nya odlingsmetoder.
Ta med en karta!
Vad Britt saknar under sin resa var en karta. Det rekommenderar hon andra faddrar att ta med om de åker på likande resor. Hon får i stället genom tolken förklara att hon är från Sverige, har bott i Holland i många år och numera är bosatt i Spanien. Dessutom arbetar hon med jämna mellanrum i Norge.
Britt har rest mycket tidigare, men den här upplevelsen var något extra. Mötet med Pheas familj var varmt och oförglömligt. Hon beskriver också att Svai Rieng aldrig varit en plats hon fått se om det inte vore för att hon var fadder.
Det är någonting annat att se utsattheten på plats. Också hur skillnaden är mellan stad och landsbygd. Även om jag förstått att landsbygden är eftersatt går det djupare in när man får se det med egna ögon.
Mötet med Phea och hans familj gör starkt intryck på Britt. Samtidigt som det inte går att värja sig för fattigdomen, beskriver hon glädje i att se hur fadderprojekten gör skillnad.
– På skolorna jag besökte var det lika många flickor och som pojkar. Phea och alla hans syskon går i skolan och den är en självklar del i deras liv, avslutar Britt.
Vill du besöka ditt fadderbarn? Läs mer om hur det går till.