Etiopien i akut situation när krisen förvärras

Det har gått ett år sedan konflikten i Tigray i Etiopien bröt ut. Vi kan nu följa hur oroligheterna sprider sig och konflikten intensifieras. De våldsamma striderna i Tigray har den senaste tiden tvingat hundratusentals människor att fly och totalt befinner sig fler än två miljoner människor på flykt. Hundratusentals människor lever på gränsen till svält.

Läget är akut!

Barnfonden går nu in med akutstöd till utsatta barn och familjer som tvingats lämna sina hem och som saknar förnödenheter såsom mat, vatten, tak över huvudet och vård.

Vi kommer att nå cirka 10 000 barn och vuxna som befinner sig på flykt i Amhararegionen. Familjer här saknar pengar att köpa det allra nödvändigaste för sin överlevnad. Allt stöd vi kan få gör skillnad i detta arbete.

Ditt stöd räddar liv – bidra idag!

I akutinsatser ger vi familjer kontanter så att de själva kan köpa in sådant de är i allra mest behov av. Våra lokala partners på plats har undersökt och säkerställt att det finns varor att köpa, att marknader håller öppna och att det är tryggt och enkelt för människor i området att ta sig dig. Barn under fem år drabbas hårdast av undernäring som är ett livshotande tillstånd. Små barn är särskilt sårbara och som i alla våra insatser har vi ett särskilt fokus på barns hälsa och trygghet.

Vädret är ett annat orosmoln då det är den kyliga säsongen nu. Många på flykt som kommer från varmare områden saknar kläder för att stå emot kylan.

Vi följer utvecklingen noga

I början av november 2021 utlyste Etiopien undantagstillstånd i landet efter att Tigreyrebellerna, TPLF, ska ha tagit över två strategiska städer i Amhararegionen.

Rebelltrupperna rör sig närmare huvudstaden Addis Abeba. Civilbefolkningen i Addis Abeba har uppmanats att ta till vapen för att skydda sina hem mot attack från rebellrörelsen (källa Omvärlden).

Barnfonden har arbetat i Etiopien i många år. De områden där vi har fadderprogram är inte direkt berörda av konflikten i dagsläget. Vi kommer att fortsätta med våra långsiktiga insatser samtidigt som vi går in med stöd där behoven är akuta.

Vi ser också ett stort behov att arbeta med barns rätt till trygghet och skydd som alltid äventyras vid konflikter.

Stöd insatsen

Ge ett stöd till insatsen

Bli månadsgivare

Om du vill bidra till den här typen av akutinsatser löpande – och även till insatser inom utbildning, hälsa, försörjning och barns trygghet i ett föränderligt klimat – så kan du bli månadsgivare i Barnfonden. Ett utmärkt sätt att göra långsiktig skillnad.

Läs mer

SVT Nyheter: Bakgrunden till inbördeskriget i Etiopien

BBC: Ethiopia’s Tigray war: The short, medium and long story

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 12 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.