46 000 barn i akut behov av hjälp

10-åriga Nazwas hem är nu inget annat än en hög av bråte. Det har gått lite mer än en vecka sedan hennes by i västra Palu, på ön Sulawesi i Indonesien, drabbades av den mest förödande jordbävningen och tsunamin i landet på över ett decennium. Nu är behovet av hjälp utifrån stort och akut.

Nazwa och hennes mamma Novita är några av många tusen som fått lämna hus och hem efter katastrofen.

Swisha en gåva till 123 539 40 69. Märk gåvan ”Indonesien”. Du kan också skänka en gåva här.

Nazwa, hennes pappa Muslimin och mamma Novita fruktade för sina liv när det kraftiga jordskalvet, 7,4 på Richterskalan, inträffade strax efter kl. 18.00 den 28 september.

Hela byar sopades bort.

– Enbart i denna by är 1 045 hus borta eller förstörda, säger Muslimin.

Många döda och skadade efter jordbävningen och tsunamin

Det kraftiga jordskalvet följdes av en tsunami som slog in över Talise beach i Palu City och stranden i Donggala, både på västkusten av ön Sulawesi. En bit in i oktober har myndigheterna bekräftat drygt 1 900 dödsfall. Fler än 10 000 personer är allvarligt skadade. Dödssiffrorna väntas stiga ytterligare eftersom människor fortfarande är instängda under kollapsade byggnader och räddningspersonal fortsätta att söka i drabbade områden efter de drygt 800 personer som fortfarande rapporteras saknade. 75 000 personer har fått lämna sina hem och över 190 evakueringscentra har upprättats. Uppskattningsvis 46 000 barn är i akut behov av hjälp.

Förödelsen efter jordbävningen och tsunamin är enorm.

Nazwas familj är en av de 80 familjer som efter tsunamin bor på ett av de evakueringscenter som stöds av vår samarbetspartner på plats, ChildFund Indonesia. Hela byn överraskades av katastrofen, och Nazwa är orolig för sina vänner och grannar. Och för sin lärare. Hennes skola är en av de 2 736 skolor i Sulawesi som skadats av jordskalvet och tsunamin. Nazwa står nu inför en osäker framtid. Allt hon vill är att känna sig trygg och säker, och få möjlighet att gå tillbaka till skolan.

– Jag vill skriva och lära mig matte igen. Jag älskar matematik, säger hon.

Tillhandahåller trygghet, rent vatten och mat

På plats ser vår samarbetspartner ChildFund Indonesia till att Nazwa och över 3 000 andra drabbade barn får trygghet och säkerhet i så kallade Child Centered Spaces. Här har de bland annat tillgång till viktigt psykosocialt stöd som hjälper dem att hantera de trauman som de upplevt till följd av katastrofen. Vår samarbetspartner tillhandahåller även rent vatten, sanitet, mat och andra nödvändigheter till runt 10 000 barn och deras familjer.

Det är tack vare stödet från er givare som vi har möjlighet att göra den här och liknande insatser. Tack!

Swish: 123 539 40 69 ”Indonesien”