Testamentsgåva till Barnfonden

Att skriva ett testamente kan kännas krångligt, men det är lättare än många tror. Trots att det är enkelt – och viktigt – har bara 21 procent av svenskarna uttryckt sin sista vilja i ett testamente.

Enligt svensk lag ärver i första hand maka/make, barn, barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led. Många av oss lever idag som sambos, med särkullbarn, ensamma, i kollektiv – den traditionella familjen är inte en självklarhet. Flera av oss har även engagemang i livet som vi brinner starkt för. Genom att skriva ett testamente går det att bestämma hur du vill att dina tillgångar ska fördelas efter att du avlidit.

Gör skillnad även i framtiden

68 procent av alla svenskar stödjer en eller flera organisationer. Däremot är det betydligt färre, cirka 7 procent, som vet att det går att ta med en organisation i sitt testamente – och göra stor skillnad även i framtiden.

Karin Bergqvist är ansvarig för testamentsgåvor på Barnfonden och får regelbundet frågor från våra givare, ofta barnfaddrar, om hur det går till när man vill testamentera till oss:

– Det jag vill lyfta fram är att även mindre gåvor gör stor skillnad. Vissa väljer att testamentera en procent till Barnfonden, andra betydligt mer. Oavsett storlek gör pengarna skillnad för många barn. Många känner en stor glädje i att det finns möjlighet att fortsätta förändra livet för många barn och familjer i Barnfondens programområden

Tänk på detta när du skriver testamente

  • Var tydlig
  • Ha två vittnen över 15 år som inte är arvstagare
  • Dina testamentesvittnen behöver inte se innehållet i testamentet
  • Förvara på ett ställe där det kan hittas – och gör kopior
  • Vill du skriva in Barnfonden, skriv då vårt fullständiga namn:
    Barnfonden insamlingsstiftelse och vårt organisationsnummer: 846003-9020

20 procent rabatt på juridisk hjälp

Barnfonden samarbetar med Testamente.se och Lavendla som båda erbjuder juridisk hjälp när ett testamente skrivs.


Väljer du att ha med Barnfonden i ditt testamente får du automatiskt 20 procent rabatt på juridisk hjälp genom Testamente.se. För mer information, kontakta Testamente.se.

Lavendla erbjuder rabatterat pris på juridisk hjälp för dig som är fadder genom Barnfonden. För mer information, kontakta Lavendla.

Kontakta Karin om du vill veta mer

– Att fundera på och skriva testamente kan väcka många frågor. Jag är ansvarig för testamenten på Barnfonden och du är varmt välkommen att höra av dig till mig.

E-post: karin.bergqvist@barnfonden.se
Tel: 040-12 18 85

Var med och förändra framtiden för våra barn

Du kan vara med och göra skillnad för barn även långt fram i tiden. Vår drivkraft är att stärka barns rättigheter. Genom vårt långsiktiga arbete vill vi skapa möjligheter till en bättre framtid för barn som lever under mycket fattiga förhållanden.

Vi vill gärna säga tack

Berätta gärna för oss om du har skrivit in Barnfonden i ditt testament. Vi vill inte ha testamentet eller veta summan, men vi är glada om vi får en chans att säga tack!

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga funderingar kring testamentsgåvor: Frågor och svar

Källa: Statistik från branschorganisationen Giva Sverige.