Testamente – Frågor och svar

Varför ska jag skriva testamente?

För att du ska vara säker på att få det precis som du vill. Många av oss lever idag som sambos, med särkullbarn, ensamma, i kollektiv – den traditionella familjen är inte en självklarhet. Flera av oss har även engagemang i livet som vi brinner eller känner speciellt för. Det kan därför kännas viktigt att ha möjlighet att göra skillnad även i framtiden och en testamentsgåva är ett sätt att göra det på.

Enligt svensk lag så ärver i första hand maka/make, barn, barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led.  I andra hand ärver föräldrar, syskon och syskonbarn, därefter mor- och farföräldrar samt föräldrars syskon. Finns inget av ovanstående så går arvet till Allmänna arvsfonden.

När ska jag skriva ett testamente?

Skriv det nu! Många börjar fundera på testamente först när något hänt i livet. Det kan vara när någon i ens närhet gått bort eller när en sjukdom drabbas oss själva eller en närstående. För att avdramatisera proceduren med att skriva ett testamente och för att kunna göra det i lugn och ro är det lika bra att skriva det nu. Låt det sedan vara ett levande dokument som du kan se över då och då.

Hur skriver jag ett testamente?

Att skriva testamente behöver inte vara svårt. Det finns riktlinjer och regler som hjälper dig:

  • Testamentet ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av dig samt två vittnen.
  • Vittnen ska närvara samtidig, vara över 15 år och ska inte vara arvsberättigade. Vittnen behöver inte känna till innehållet i testamentet.
  • Arvtagare ska identifieras med namn, adress och helst personnummer. Väljer du att ha med Barnfonden i ditt testamente ska vårt organisationsnummer finnas med: 846003-9020
  • Ett testamente kan alltid ändras. Antingen skriver du ett nytt och kastar det gamla eller så gör du ett tilläggstestamente. Dessa måste också bevittnas och gäller före det tidigare daterade testamentet.
  • Ett testamente är ett juridiskt papper och det är klokt att rådfråga advokat eller jurist. Du kan få juridisk hjälp genom juristbyrån Lawly som Barnfonden samarbetar med.
  • Förvara ditt testamente på ett säkert ställe. Gör kopior och ge till vänner eller anhöriga.
    På detta kan du skriva vart ditt original finns. Berätta för din omgivning att du har ett testamente

Upprätta testamente helt kostnadsfritt

Genom ett samarbete med juristbyrån Lawly erbjuder vi nu dig att helt kostnadsfritt upprätta ett testamente. Läs mer.

Varför ska jag testamentera till Barnfonden?

Du kan vara med att göra skillnad för barn även långt fram i tiden. Barnfondens arbete är möjligt tack vare gåvor som till största del kommer från privatpersoner. Vår drivkraft är att stärka barns rättigheter. Genom vårt långsiktiga arbete vill vi skapa möjligheter till en bättre framtid för barn som lever under mycket fattiga förhållanden. Du kan känna dig trygg över att vi förvaltar din gåva på bästa sätt. Barnfonden betalar ingen vinst- eller gåvoskatt och det gör att pengarna vi får från våra givare kommer till del där de behövs som allra mest. En testamenterad gåva gör stor skillnad för många barn och skapar nya möjligheter till en bättre framtid.

Vad kan jag testamentera till Barnfonden?

Du bestämmer själv vad du vill testamentera – ingen gåva är för stor eller för liten. Hela eller en del av dina tillgångar, lösöre, värdepapper eller fastighet.  Vid försäljning av exempelvis lösöre eller en fastighet använder vi extern hjälp för värdering och försäljning på en öppen marknad.

Måste jag meddela Barnfonden?

Du behöver inte berätta för oss om du skrivit in Barnfonden i ditt testamente. Vill du meddela oss får du förstås gärna göra det. Vi vill inte ha testamentet eller veta summan, men vi är glada om vi får en chans att säga tack.

Kontakta oss

Karin Bergqvist, ansvarig för testamentsgåvor på Barnfonden:
E-post: karin.bergqvist@barnfonden.se
Tel: 040 – 12 18 85