Mot alla odds kunde Birtuhans barn börja skolan – tack vare hjälp från Barnfonden

Att få gå i skola är långt ifrån en självklarhet för barn med funktionsnedsättning i Etiopien. Tack vare Barnfondens insatser på plats kunde ändå 8-åriga Eyasu börja i skolan, något som var helt avgörande för hela familjen.

Få skolor för barn med behov av stöd

För tre år sedan började Eyasu skolan och samtidigt fick han plats på en av få skolor som riktar sig till elever med behov av stöd. Innan det var vardagen svår för familjen som består av Eyasu, mamma Birtuhan Abebe och en äldre syster.

Eyasu är autistisk och hade tidigare svårt att uttrycka sig. Därför var han beroende av sin mamma Birtuhan, vilket gjorde att hon fick ha med sig Eyasu på sitt jobb där hon tvättade kläder. På sin rygg bar hon med honom under arbetsdagen. Senare fick även 13-åriga systern stanna hemma med Eyasu när mamman jobbade, vilket resulterade i att hon inte heller kunde gå i skolan.

Djupt rotad stigmatisering

– Det finns en djupt rotad stigmatisering av personer med funktionsnedsättning och vi blev ofta dåligt bemötta. Det gjorde det svårt för mig och barnen att hitta någonstans att bo, berättar Birtuhan.

Efter hjälp från Barnfonden kan båda barnen gå i skolan och Birtuhan har tid att göra sitt jobb. Förutom att både Eyasu och hans syster nu får viktig utbildning, har man även sett stora framsteg i Eyasus utveckling.

– Innan Eyasu började skolan kunde han inte gå på toaletten själv, men det kan han nu. Han kan också uttrycka sig mycket bättre jämfört med tidigare. Tidigare fick jag gissa varför han var ledsen eller arg, men nu kan jag förstå hur han känner, säger Birtuhan.

Bli barnfadder idag och följ barnets resa till ett bättre liv!

I Etiopien går endast 2,5 procent av alla barn med funktionsnedsättning i skolan. De allra flesta döms till ett liv i fattigdom. Så ska det inte vara. Därför arbetar Barnfonden för att förändra attityder och anpassa undervisningen i två skolor i huvudstaden Addis Abeba, i synnerhet för barn med autism.

Tiden att göra skillnad är nu. Som barnfadder ger du fler barn som Eyasu möjlighet till en trygg uppväxt och en bättre framtid. 

Läs mer och anmäl dig som barnfadder idag.