Akutinsats för barnen i Gaza

Vi ger barn och familjer rent vatten, mat, hygienkit, psykosocialt stöd och trygghet.

Ditt stöd räddar liv!

En katastrofal situation för barnen i Gaza

Uppemot trettiotusen människor, nästan hälften av dem barn, har dödats och många fler har skadats efter Israels svar på Hamas terrorattack den 7 oktober. 1,7 miljoner av Gazas cirka 2 miljoner invånare beräknas vara på flykt, och en stor del av infrastrukturen – skolor, sjukhus, vägar, elnät – har förstörts av Israels bombningar. Det är en katastrofal situation och det är barnen som drabbas hårdast. Barnfonden gör en akutinsats genom vår partnerorganisation på plats. Med ditt stöd kan vi hjälpa fler barn.

Vi ger familjer rent vatten och mat

Vår samarbetsorganisation på plats har arbetat med hjälpinsatser i Palestina och Gaza sedan 1992. Trots mycket svåra omständigheter och begränsade möjligheter till hjälparbete har vi de senaste månaderna kunnat leverera hundratusentals liter vatten till behövande barn och familjer i Gaza.

Beroende på hur situationen utvecklas kommer vår akutinsats att fokusera på distribution av rent vatten, näringsrik mat, hygienkit, kontantstöd samt livsviktigt psykosocialt stöd till barn som befinner sig i trauma efter fruktansvärda upplevelser i kriget.

Att få barn tillbaka till skola och utbildning är också högt prioriterat när bombningarna upphör. Både för att utbildning är viktigt och för att skolan skapar en känsla av normalitet och trygghet hos barn.

Gör en egen insamling

Ladda ned en affisch och gör en egen insamling för Barnfondens akutinsats i Gaza. Klicka på länken under bilden för att ladda ned affischen.

Tack för ditt viktiga stöd – det räddar liv!

Aktuellt om situationen i Gaza

21 februari:

Vart sjätte barn under två års ålder i Gaza lider av akut undernäring och 93 procent av barnen under fem år har en eller flera sjukdomar, visar en ny analys från Global Nutrition Cluster som leds av Unicef.

Läs mer

19 februari:

26 av EU:s 27 medlemsländer kräver en omedelbar humanitär paus som leder till en varaktig vapenvila i Gaza, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Läs mer

8 februari:

Ann Skelton, ordförande UN Committee on the Rights of the Child (UNCRC):
”Some of [the children in Gaza] have lost their lives, others have lost their limbs, their parents, siblings, and friends. All children living in the Gaza Strip have lost their childhood. They are traumatized, and will forever live with a permanent impact on their mental health.”

Läs mer

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 36 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.