Sol och vatten för en bättre värld

På Barnfonden drivs vi av att gå samman med andra för att få till en hållbar förändring. Vi kan åstadkomma så mycket mer tillsammans och vi är väldigt stolta och glada för att kunna länka samman en svensk innovation med vår samarbetspartner i Kenya. Under hösten 2020 kopplade vi ihop det svenska innovationsföretaget Solvatten med ChildFund Kenya.

Solvattens vattenrenare behöver inte el eller kemiska tillsatser

Solvatten är en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare. I några enkla steg värms och renas tio liter vatten. En indikator visar användare när reningsprocessen är klar. Då byts en ledsen, röd smiley ut mot en grön, glad smiley. Detta sker utan elektricitet, kemiska tillsatser eller filter. Solvatten har donerat 216 vattenrenare till familjer i Kenya.

Solvatten förändrar människors liv. Familjer sparar både tid och pengar när de slipper tillbringa åtskilliga timmar på att samla ved för att koka vatten, eller använda en stor del av den lilla inkomsten som finns till kol, gas eller fotogen.

Ger även bättre hälsa

Även hälsan har mycket att vinna på att använda en vattenrenare som Solvatten. I ett avlägset område på den kenyanska landsbygden fick 72 hushåll (407 personer) Solvatten-renare. De flesta av familjerna här får sitt vatten från en flod eller en jordfördämning. I en uppföljning framgår det att vattenrenaren har halverat hushållens användning av bränsle och man ser en drastisk minskning av brännskador, andningsproblem, hudproblem och ögoninfektioner.

Simayo är en 37-årig mamma i en familj med nio personer. Hon berättar:

– Vi brukade dricka vattnet direkt från floden som ligger nära. Vi hade helt enkelt inte tid att samla bränsle och koka vattnet. Solvatten sparar oss både tid och energi. Jag tillbringar mycket mindre tid nu på att samla vet eftersom jag använder mycket mindre bränsle än tidigare.

Barnfonden följer utvecklingen med Solvatten med stort intresse. Samtidigt stödjer vi ChildFund Kenya så att de kan förse denna fantastiska innovation till ännu fler familjer.