Programhandläggaren med särskilt fokus på barns rättigheter

Anna-Maria Romberg är född i Stockholm, uppvuxen på danska Nordsjälland och bor sedan ett par år tillbaka i Malmö. Sedan 20-årsåldern har hon haft ett stort intresse för utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter.

Anna-Maria blickar framåt under ett projektbesök i Gogunda, Indien.

Sverige och rötterna lockade

– Efter att ha bott och arbetat i Köpenhamn och samtidigt studerat samhälls- och statsvetenskap med inriktning på mänskliga rättigheter i Malmö, växte en önskan fram om att flytta till Sverige. Min pappa är svensk och min mamma är dansk. Vi bodde i Stockholm under mina första år och flyttade sedan till Danmark, så rötterna finns ändå kvar i Sverige på sätt och vis, säger Anna-Maria.

Hon började som handläggare inom givarservice på Barnfonden. Därefter tog hon en master i kriminologi med inriktning transnationell kriminologi, som innefattar bland annat trafficking, våld mot barn och exploatering av barn över gränser. Sedan 2017 arbetar Anna-Maria som programhandläggare och har ansvar för projekt världen över, med ett särskilt fokus på barns rättigheter kopplade till humanitära insatser.

Fördelarna med en mindre organisation

Barnfonden passade Anna-Maria perfekt, för på en mindre organisation som Barnfonden kan man komma närmare målet och arbeta ”hands on” inom hela spektrumet, berättar hon.

– Här finns ett stort engagemang och man respekterar varandras åsikter och olikheter. Det tycker jag är extremt värdefullt i denna sektor.

En annan fördel som Anna-Maria ser är att hon får möjligheten att fördjupa sig i det hon tycker är mest intressant, nämligen att kombinera humanitära insatser och utvecklingsarbete.

– De institutioner vi söker finansiering från har ofta fokus på nödhjälp och humanitärt arbete. Då är det lätt att man missar den hållbara aspekten. I vårt arbete väljer vi att alltid lyfta det långsiktiga också och att inte bara blicka mot här och nu, utan även mot morgondagen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att känna solidaritet med andra människor, att känna att jag gör nytta. Jag skulle ha slutat jobba om jag inte var bra på det jag gör. Det är många som romantiserar det här jobbet, men man kan göra mer skada än nytta om man missköter sina uppgifter.

På frågan om de stora skillnaderna mellan att arbeta i Danmark kontra Sverige svarar hon att i Sverige fikar man, i Danmark går man på After Work.

En fotograferande fritid

– Jag har en kreativ sida, så jag gillar att fota med mina olika kameror, om jag hade möjlighet skulle jag skaffa ett eget framkallningsrum. Jag är inte särskilt bra på det men jag tycker om det!

Utöver sitt fotointresse tillbringar Anna-Maria det mesta av sin fritid ihop med familjen och vänner. Det har även hunnit bli en hel del resande både i jobbet och privat. Skulle hon välja ett drömresmål idag skulle det bli Grönland. Hon berättar:

– Jag känner inte till Grönland så väl, trots att det är en del av Danmark med visst självstyre. Det verkar vara ett vackert och tufft naturområde som jag gärna skulle utforska. Det är ett spännande land och intressant på många sätt. Bland annat relationen mellan Danmark och Grönland som kännetecknats av en starkt asymmetrisk maktbalans.