På fadderbesök med hela familjen

Ett efterlängtat möte i Ecuador blev till en heldag med lekar, pyssel och presentutdelning för familjen Löfgren och deras fadderbarn Veronica.

Familjen Löfgren har varit faddrar till Veronica sedan hon var fyra år och under åren har de brevväxlat flitigt. I början var det föräldrarna Annica och Magnus som skrev medan barnen Viggo och Ville ritade teckningar. Brevskrivandet har utvecklats under årens gång och nu vill Viggo och Ville, som båda lär sig spanska, öva genom breven som de skriver till Veronica.

– Vi hade samtalat med barnen om skillnaderna mellan Sverige och Ecuador innan vi åkte, och sa att man bör vara lite återhållsam med att prata om vilka prylar man har och inte exponera dyra saker så som mobiltelefon, berättar Annica.

Så här fina blev gipsfigurerna familjen Löfgren gjorde tillsammans med Veronica. På aktivitetscentret de besökte anordnas pyssel, lekar och möten för byinvånare i alla åldrar.

Rundtur i byn och ett varmt välkomnande

Familjen Löfgren hade förberett sig och sett fram emot att träffa Veronica under lång tid. Den 2 januari var det så äntligen dags för besöket i byn där Veronica bor med sin mamma och sin äldre syster. Med under besöket var också Barnfondens representant Andrea som hjälpte till att tolka.

Tillsammans tog de en rundtur i byn. Husen var enkla med korrugerat plåttak och i byn fanns också några småbutiker där de bland annat sålde vatten och glass. De passade också på att åka till Veronicas skola:

– Det var en fin skola och jag hade gärna varit med på en lektion, men eftersom det var första skoldagen efter lovet så gick tyvärr inte det, berättar Annica som till vardags arbetar som lärare.

I byn där Veronica bor finns en samlingsplats som närmast kan liknas vid ett Folkets hus. Här samlas byborna ofta och den lokala organisationen på plats gör aktiviteter för barnen – allt från pyssel och lekar till temamöten för såväl unga som vuxna. När familjen Löfgren anlände välkomnades de med ballonger och en banderoll. Personalen höll en presentation för familjen där de berättade om sina fem projektområden som Barnfonden och ChildFund Ecuador jobbar i. Bland annat visade de upp projekten mot alkohol och tidig graviditet.

Mötet med Veronica

Till en början var de lite blyga allihop. Veronica berättade att hon inte brukar vara så tyst, för när hon är med sina kompisar pratar hon jättemycket. Det här kände både Viggo och Ville igen sig i.

Annica berättar att de hade tagit med sig foton från Sverige med svenska maträtter, släktingar och sitt hem:

– Bilderna var en bra isbrytare, de öppnade upp dialogen, för då kunde vi prata om det som syntes på bilderna. Det är ett tips till andra faddrar.

Både Viggo och Ville spelar musik och det visade sig att Veronica hade ett likadant keybord som på en av bilderna från Sverige. Där hittade de något gemensamt och började prata om hur de lärde sig att spela. Svaret från alla tre var Youtube – ytterligare en gemensam nämnare.

– Det märktes att hon var glad och frisk, med skinn på näsan – en tuff tjej. Hon berättade för oss att hon är snabbast i skolan på 100 meter och hon hade lätt för att prata om sina drömmar och mål, säger Annica.

Traditionell mat med popcorn

Under mötet åt de lunch ihop som personalen hade ordnat och på menyn stod traditionell ecuadoriansk mat som tillagats av potatis, majskolv och kyckling. Till maten hade man även popcorn, bönor och sallad.

Efter lunchen blev det lekar och sedan målade hela familjen och Veronica gipsfigurer.

Ville, Veronica och Viggo målar gipsfigurer tillsammans.

Pepparkakor och lite kläder

Innan familjen Löfgren sa hejdå passade de på att dela ut presenter de tagit med sig; pepparkakor, en pyjamas, ett halsband, pennor, ritblock och nyckelband.

– Hon blev jätteglad över kläderna och presenterna som vi hade med och berättade att hon skulle skriva och berätta om kläderna passade, minns Annica.

Veronica hade också presenter och gav Ville en mössa och vantar.  Viggo fick ett par vantar och en halsduk.

Veronica öppnar presenterna som familjen Löfgren tagit med sig från Sverige.

Några tips från Annica

– Ta med lite småpresenter. De behöver inte vara några dyra saker, men det är ändå väldigt uppskattat. Ska man resa ihop med sina barn kan det vara bra att förbereda dem på att det kan vara väldigt fattigt, och att man kan tänka sig lite extra för med vad man säger och visar. Jag kan varmt rekommendera att resa, avslutar Annica.

 

Läs mer om fadderbesök!

Vad innebär ett fadderskap i Barnfonden?