Vinnarfilmen som sätter toaletten på kartan

På BUFF Malmö filmfestivals galakväll den 28 mars tillkännagavs årets vinnare av Barnfondens komedipris. Den indiska filmen, Pichkus dröm, tog hem vinsten vars kreativa producent var på plats för att ta emot priset. Filmen sätter toaletten på kartan och den gör det med värme, färgrikedom och mycket skratt, lyder juryns motivering.

Barnfondens komedipris har tilldelats Jitendra Mishra, kreativ producent av filmen Pichkus dröm.

Pichku drömmer om en toalett som är fräsch och där han får vara ifred. Foto: BUFF

Juryns motivering

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Siffran är kvittot på att en film som Pichkus dröm behövs. Den sätter toaletten på kartan och den gör det med värme, färgrikedom och mycket skratt. Vi får följa Pichku i Indien som vågar kämpa för sin dröm – mot alla odds. Vi får följa vänskap som spänner över alla gränser – gränser som vi människor hittat på. Filmen bidrar till mer barnskratt över hela världen – och den gör det utan att skoja bort allvaret. Alla människor har rätt till en säker toalett och Pichkus dröm belyser detta på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt.

– ­­Skrattet är så universellt, det förenar oss människor. Det är en smittande form av kommunikation som hjälper oss att förstå oss själva, varandra och världen. Det är en oas där man kan få vila från alla problem. Skrattet hjälper oss att tanka ny kraft och ljusar upp våra sinnen, säger jurymedlemmen och komikern Sissela Benn. Foto: Dan Hedlund

Barnfondens jury

Barnfondens jury som har sett och bedömt de nominerade filmerna är:

Sissela Benn – Skådespelare, regissör och komiker
Ellen Rydhög – Filmintresserad elev i årskurs 6
Anna Svärd – Generalsekreterare på Barnfonden
Fredrik Salomonsson – Kommunikatör på Barnfonden

– Det har varit kul att vara med i juryn. Alla tre filmerna som tävlade var bra på olika sätt och alla hade ett speciellt budskap. I filmen som vann tycker jag särskilt att vänskapen mellan Pichku och hans nyfunne kompis Gopi var fin att se, berättar Ellen Rydhög.

Jitendra Mishra i mitten med sitt pris. Här tillsammans med Barnfondens Fredrik Salomonsson och Anna Svärd.

Ett pris för att hylla skrattet – och stoppa trafficking

Barnfonden ger i vinnarens namn 10 000 kronor till ett nystartat projekt mot trafficking i Kambodja. Priset går till den del i projektet där vi arbetar med barnvänliga platser. Det är platser för informationsträffar om trafficking, men också utrymme för psykosocialt stöd till barn och unga som utsatts för trafficking och osäker migration.