Villervallas klädkollektion stödjer Barnfonden

Du kanske redan visste att Barnfonden har ett eget mönster? Ett mönster med barn från hela världen. Det här är ett mönster vi kommer att se mer av framöver – bland annat på pyjamasar och mössor. Klädföretaget Villervalla gör färgsprakande kläder, alltid med mottot att barn ska få vara barn. Nu kommer Villervalla ut med sin första kollektion med Barnfondens mönster. Varje sålt plagg bidrar till att förebygga undernäring och malaria bland barn i Mali.  

Barnfondens mönster på en mjuk Villervalla-pyjamas. Finns i butik från och med mitten av november 2018.

Vill vara en motpol

Villervalla har sitt säte i Göteborg. I Haga, med några kullerstensgator emellan, har företaget två kontor, ett showroom, en outlet och en konceptbutik. Vi träffas i deras färgsprakande showroom som är ett utställningsrum för nya kollektioner. Villervallas grundare och VD, Hanna Håkansson, berättar varför hon började rita barnkläder från första början:

– Jag startade Villervalla när jag var gravid med min son och det provocerade mig att det inte fanns färgglada barnkläder som inte var könsstereotypa. Egentligen började jag rita som en protest, men kläderna blev omtyckta och nu finns vi i över 20 länder

Hanna är socionom i grunden och hon tror själv att det har präglat Villervalla på många sätt. Företaget vill vara en motpol i en bransch där mycket är slit och släng och där kläder säljs ut för halva reapriset.

– Vi arbetar för hållbarhet och för att motverka en slit- och slängmentalitet. Vi månar om mjuka värden och arbetar för att vara inkluderande. Våra kläder ska vara för alla barn, säger Hanna.

Villervallas kläder är giftfria och de allra flesta plaggen tillverkas av ekologisk bomull. Fabrikerna där kläderna tillverkas är certifierade för att säkerställa att de anställda har goda arbetsförhållanden och rättvisa löner. Villervalla har agenter på plats som gör oanmälda besök för att kontrollera att riktlinjerna följs och för att vara säkra på att det inte förekommer barnarbete.

Villervalla är ett företag med starka värderingar som står för glädje, optimism och jämlikhet. De vill vara inkluderande och inbjudande och ett varumärke som står på barnens sida.

Nytt samarbete med Barnfonden

Villervalla har stöttat många olika organisationer genom åren. Initiativen har varierat från att skänka bort kläder till att stödja en specifik organisation som alternativ till personaljulklapp. Att göra en hel kollektion till förmån för en barnfokuserad organisation som Barnfonden är helt nytt.

– Vi är så glada att vi fick frågan om att ta fram en kollektion för Barnfonden. Mönstret var ju redan skapat och vi är väldigt förtjusta i det. Det här samarbetet känns bra i magen och vi ser många likheter mellan det Villervalla och Barnfonden arbetar för: att barn ska få vara barn, säger Hanna.

Villervallas kollektion för Barnfonden finns i två färgkombinationer med samma mönster: ett rosa/rött och ett grön/blått. Kollektionen består av två olika pyjamasar, en heldress, en mössa och en t-shirt för barn i åldern 1–12 år.

Varje plagg bidrar till att rädda liv

För varje sålt plagg går 50 kronor till vårt projekt i Mali där vi arbetar med att motverka undernäring och malaria bland de allra minsta. Villervalla kommer att sälja kollektionen för Barnfonden i alla sina butiker i Sverige och i webbutiken: www.villervalla.se

– Vårt mönster symboliserar Barnfondens arbete och blir visuellt på barnkläder, tack vare Villervalla. Jag hoppas att kunderna och barnen känner en glädje i symboliken. Samtidigt som de bär de fina pyjamasarna och plaggen är de aktivt med och bidrar till att rädda liv genom att stödja vårt arbete för barn i Mali. Jag är stolt över vårt samarbete med Villervalla som lyckats så väl med att ge mönstret liv på ett helt nytt sätt, säger Anna Svärd, generalsekreterare på Barnfonden.

Villervalla säljer kollektionen till förmån för Barnfonden i alla sina butiker i Sverige och i webbutiken: www.villervalla.se/specialkollektion

Läs mer om Barnfondens aktuella projekt