Vi ger barn som flytt kriget i Ukraina trygghet

Hur känns det att drabbas av krig? Att tvingas lämna sitt hem, sin trygghet och leva med konstant oro? De flesta av oss slipper uppleva detta, men för barn och familjer i Ukraina är det verklighet. Kriget har drabbat miljontals människor och slagit hårt mot de mest sårbara – barn och unga. Många har tvingats fly sina hem, upplevt trauman och befinner sig i en ständig kamp mot stress och osäkerhet.

Tack vare Världens Barn och våra givare kan vi vara där för barnen som drabbats

I denna svåra situation har Barnfonden, i samarbete med vår partnerorganisation WeWorld, arbetat för att ge några av dessa barn och familjer psykosocialt stöd och utbildning. Genom finansiering från Världens Barn-insamlingen och våra månadsgivare har vi kunnat nå ut till barn och familjer i både Moldavien och Odessaregionen i Ukraina. Moldavien har tagit emot upp till 600 000 ukrainska flyktingar, varav nästan 100 000 – främst kvinnor, barn och äldre – fortfarande är kvar.

Terapi, utbildning, kultur

Genom aktiviteter som gruppterapi, individuell terapi och föreläsningar har barn och vårdnadshavare fått hjälp att bearbeta sina trauman och hantera stress. Våra digitala utbildningscenter har dessutom gett barn på flykt möjlighet att fortsätta sin skolgång, något som inte bara är avgörande för deras framtid, utan också ger dem en känsla av normalitet i en kaotisk tillvaro. Vi har också arrangerat kreativa aktiviteter som musik, målning och filmkvällar för att ge barnen ett andrum och en chans att fokusera på något positivt.

Alionas dotter har blivit mer kommunikativ

Aliona och hennes dotter är en av familjerna vi har kunnat hjälpa. Efter en 18 timmar lång och påfrestande resa från Odessa, fann de äntligen trygghet i Chisinau, Moldavien. På vårt center har Alionas dotter fått talterapi och deltagit i kreativa verkstäder, och hennes mamma berättar hur dottern har blivit mer kommunikativ, ler mer och visar tydliga framsteg. För Aliona har centret varit en ovärderlig resurs under denna osäkra tid.

Aliona

Trygg plats som gett nya vänner

Danil, som flydde med sin pappa Serge, har hittat en trygg plats där han kan utveckla sitt intresse för teknik. Han deltar i våra programmeringskurser och robotikaktiviteter, och har samtidigt fått nya vänner. Serge finns ständigt vid hans sida som stöd, och genom centret har de båda fått en chans att skapa en meningsfull vardag mitt i ovissheten.

Serge och Danil

Matve hjälper andra barn i ”Code Lab”

Matve, en moldavisk tonåring, har också blivit en viktig del av vårt projekt. Med sin passion för teknik och programmering är han nu volontär i vårt ”Code Lab”, där han hjälper ukrainska barn med deras tekniska uppgifter. Matves engagemang visar hur vårt arbete inte bara stöttar flyktingarna, utan även stärker samhörigheten och stödet inom det lokala samhället.

Matve

Anastasiya drömmer om att stå på scen

Och så har vi 9-åriga Anastasiya från Mykolajiv i Ukraina. Genom vår verksamhet har hon fått träffa psykologer och deltar i undervisning. Hon berättar om hur väl hon blir bemött på centret och hur hon känner att hon vuxit som människa. Hennes stora dröm är att en dag få sjunga på scen, men framför allt längtar hon efter att kriget ska ta slut.

Anastasiya

Vårt arbete i Ukraina och Moldavien har nått över 2 600 personer, däribland 1 320 barn och unga. Genom psykosocialt stöd och utbildningsinsatser hjälper vi familjer att bygga en ljusare framtid. Tack vare våra insatser kan barn få tillbaka en känsla av trygghet, hopp och möjlighet att börja drömma igen.

Skänk en gåva till Världens Barn (sök din kommun och skänk gåvan via den insamlingen)

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 32 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.