Vernissage för Barnfonden

Det går utmärkt att kombinera vernissage, vatten och barnkonventionen. Vi vill gärna dela den insamling en klass gjorde under våren – ett inspirerande initiativ som visar på entusiasm, samarbete och hur man kan påverka!

Under läsåret 2021/22 hade klass 2 på Backaskolan i Malmö läst om olika konstnärer och provat på att skapa egna, liknande bilder utifrån konstnärernas metoder. Klassen hade även ett terminstema kring solidaritet och FN:s globala mål nummer 16 – ”Fredliga och inkluderande samhällen”.

Det var inte nytt för klassens elever att barn runt om i världen växer upp under väldigt olika förutsättningar – även om alla är just barn och har samma rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Eleverna kände att de ville göra något för att påverka situationen för andra barn som växer upp under ofta svårare förhållanden.

Resultatet blev en vernissage, en insamling, rent vatten till familjer i Kenya och diskussioner kring barns rättigheter och barnkonventionen.
Eleverna samlade alla de konstverk de hade skapat under läsåret och arrangerade en vernissage.

De spred information om vernissagen och om att konsten skulle säljas till förmån för Solvatten genom Barnfonden, för att familjer med barn i Kenya skulle få tillgång till rent vatten. Under vernissagen guidade eleverna bland sina konstverk, sålde fika de själva ordnat och berättade för besökarna om Solvatten.

– Något av det bästa var att få visa upp vår konst och att all fika sålde slut. Det var roligt och spännande att göra en insamling. Alla behöver rent vatten. Solvatten är en bra uppfinning. Den räddar liv, säger de när de berättar om arrangemanget.

Några andra saker de tog upp som kul med insamlingen var att det är roligt och spännande att göra en solidarisk handling. Och att man blir glad av att hjälpa andra.

– Vi har så mycket i Sverige, rinnande vatten till exempel, och då känns det skönt att hjälpa andra, sa en elev i klassen.

När Barnfonden frågar om klassen har några medskick, tips och idéer till andra som också vill göra en insamling har de flera konkreta tips:

– Var trevliga, samarbeta och tänk positivt även om det inte går så bra i början.

Vidare tipsar de om att göra egna små insamlingsbössor och säger att det var roligt att räkna ihop efteråt och se att det blev så mycket pengar.

Klassens elever reflekterar över att de faktiskt kunnat göra skillnad på riktigt för någon annan. Deras insamling gav nästan sex ”Solvattenväskor” och blir därmed rent vatten till sex familjer under sju års tid.

Till sist åkte klassen till Barnfondens kontor för att diskutera, och illustrera, barnkonventionen och barns rättigheter. Ett möte fyllt av elevernas kloka frågor och tankar om hur uppfinningen Solvatten kan ge förutsättningar för barn att gå i skolan, få bättre hälsa och mer tid att leka. Det har alla barn rätt till.

Stort tack till klassen för att ni valt att bidra! 


Läs mer om hur du kan göra en insamling för Barnfonden här.