Världsvattendagen den 22 mars

Den 22 mars är det Världsvattendagen och då vill Barnfonden uppmärksamma att 2.2 miljarder människor i världen idag saknar säker tillgång till rent vatten. Så många som 829 000 personer dör varje år av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten. 297 000 av dessa är barn under fem år, det är över 800 barn om dagen, eller 33 barn varje timme. 

Sjukdom och död är den yttersta konsekvensen av brist på rent vatten, men vattenbrist får följder inom många andra områden i samhället.

Barnfonden och ChildFund Alliance arbetar varje dag året runt med att ge fler barn och familjer tillgång till rent vatten, och kunskap om hur viktigt det är med rent vatten för en god hälsa. Via länken nedan kan du läsa mer fakta om rent vatten samt vilka specifika insatser Barnfonden gör.

Barnfondens arbete med rent vatten

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.