Ungdomsprojekt prisas för klimatarbete

Barnfondens projekt Youth Voice Now prisas av den indonesiska regeringen i kategorin Miljöhjältar. Projektet drevs 2022-2023 med stöd från Svenska institutet.

Indonesien har de senaste åren drabbats hårt av klimatförändringarna. Torkan påverkar tillgången till vatten, skördar slår fel och fisket påverkas av återkommande extremväder. Mer än hälften av befolkningen försörjer sig inom jordbruket vilket gör effekterna kännbara för många familjerna.

Barnfondens projekt Youth Voice Now i Sikkaregionen, startades för att stärka ungas möjligheter att ta plats och bli lyssnade på. Arbetet utgår från de globala målen 13 och 16.2 som handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skydda barn från att utsättas för våld.

Klimatoro påtaglig bland de unga

Flera onlineundersökningar skickades ut i början av projektet för att få en bild över ungas kunskap om klimatförändringar och barns rättigheter. Resultaten visade att majoriteten av deltagarna upplevde att de saknade kunskap om klimatförändringar men trots detta kände en oro för klimatets framtid.

Med utgångspunkt i detta togs flera initiativ för att höja kunskaperna inom klimat och miljö samtidigt som barn och unga stöttades att föra fram sina åsikter och skapa förändring på by-, skol- och distriktsnivå. Deltagarna har under projekttiden också deltagit i nationella och internationella forum och samarbeten.

Nationellt miljöpris

Vid 2024 års Kalpataru Awards prisades de för sina insatser för miljön. Priset, som delas ut av regeringen, introducerades 1980 och har sedan dess delat ut till individer eller grupper för enastående insatser i bevarandet och förbättringen av miljön. Särskilt fokus ligger på innovation, engagemang och ledarskap.

Deltagarna i Youth Voice Now uppmärksammas framförallt för planteringen av 1 000 träd. Dessutom har de drivit kampanjarbete både online och på gatorna, tagit initiativ för att minska plastavfall och anordnat workshops för att utbilda unga om klimatkrisen.

Insatser uppmärksammade i FN

Trots att Barnfondens projekt officiellt avslutades 2023 fortsätter gruppen att påverka samhället positivt. Gruppen i Sikka uppmärksammades även i somras då en av deltagarna fick möjlighet att tala under FN:s High Level Political Forum on Sustainable Development. Ana, 16 år, berättade då hur klimatkrisen påverkar Indonesiens unga.