Tusentals myggnät räddar liv i Mali  

I västafrikanska Mali bor närmare 15 miljoner människor. Landet tillhör ett av de tio minst utvecklade länderna i världen och här lider många barn under fem av svår undernäring. Tack vare stöd från Världens Barn har Barnfonden startat ett projekt i Mali, särskilt fokuserat på att stoppa undernäring och malaria. Läs om vad vi gjort hittills!

Undernäring kan botas och hälsokontroller är ett effektivt sätt att upptäcka barn i riskzonen. I vårt projekt har vi därför genomfört kontroller på små barn där de bland annat har vägts. De barn med gul och röd färg på mätverktyget har prioriterats och fått nödvändig behandling

 

Pojken på bilden är en av många som får färgen gul. Det kan både innebära att han är undernärd eller i riskzonen för att bli det. Tack vare hälsokontrollen kommer han att få den vård han behöver.

Myggnät som räddar liv

Malaria är en av världens dödligaste sjukdomar. Undernäring gör små barn särskilt sårbara och försvagar immunförsvaret.

I vårt projekt i Mali har vi sedan starten sommaren 2018 delat ut 2 230 malariatest-kit för sjukvårdpersonal och 6 445 impregnerade myggnät.

Vi arbetar samtidigt med att sprida information om malaria genom filmvisningar på offentliga platser, i skolor och i hälsocenter. Vi har också tagit fram ett undervisningsmaterial med bilder där all information finns både på det lokala språket bambara och på franska.

I Mali saknas livsmedel och många barn lider av undernäring. Bristen på näring hämmar kraftigt barnens utveckling.

Till sist vill vi berätta att …

22 882 personer – gravida, ammande kvinnor, nyblivna mödrar och pappor, unga tjejer och killar – har fått undervisning. Temat har varit hur de på egen hand kan minska riskerna för undernäring och malaria och om vikten att behandla sjukdomarna i ett tidigt skede.

– En del av undervisningen handlade också om vad som är bra för barnen att äta och inte minst hur de kan tillaga hälsosam mat av lokala produkter. Detta är ett hållbart sätt att arbeta eftersom vi utgår från familjernas egen verklighet och förutsättningar, berättar Anna-Maria Romberg, programhandläggare på Barnfonden och ansvarig för projektet i Mali.