Trädet som bidrar till en bättre framtid
Moringaträdet, Moringa oleifera, kallas ofta för ett mirakelträd och det har sin förklaring. Trädet klarar tuffa klimatförhållanden, är ätbart ända ned till roten och fungerar som ett näringsrikt komplement till kosten för både barn och vuxna.
Moringaträdet trivs i både mycket torrt och tropiskt klimat och redan det första året växter det 3–4 meter. När det väl är planterat dröjer det 6–8 månader tills trädet bär frukt och nästan alla delar av moringaträdet är ätbara och näringsrika.
Moringaträd intressant för forskningen
Löven, fröna, blommorna och stammen går att tillaga på olika sätt och de är rika på vitaminer, aminosyror, antioxidanter, protein och järn. Moringaträdets löv och blommor kan ätas som sallad och fröna kan rostas och ätas likt jordnötter eller användas som smaksättare. Även de nyttiga rötterna är ätbara efter att man tillagat dem. Torkade löv och frön används för att ta fram pulver och olja som används till mat som är näringsfattig.
Moringaträdets fröns förmåga att användas inom vattenrening har undersökts i flertalet forskningsprojekt, bland annat av Uppsala Universitet*.
Moringafakta
Moringaträdets blad är ätbara och innehåller*:
Sju gånger så mycket C-vitamin som apelsiner
Fyra gånger så mycket A-vitamin som morötter
Fyra gånger så mycket kalcium som mjölk
Tre gånger så mycket kalium som bananer
Dubbelt så mycket protein som yoghurt
Plantera en moringaskog
Köp en moringaskog i Barnfondens webbshop. Gåvan ger utsatta familjer i områden som är hårt drabbade av torka moringaträdplantor som räcker till en hel skog, minst 100 träd. De får även en introduktion till hur trädet kan användas.
* Development, Security, and Cooperation; Policy and Global Affairs; National Research Council; National Research Council