Sötpotatis i Kenya ger näring åt 12 000 barn
Det här projektet är genomfört och avslutat.
Kenya är hårt drabbat av klimatförändringar och perioderna av torka blir fler och längre. Ett nytt projekt där sötpotatisen har en viktig roll gör skillnad för människorna på plats.
Sötpotatis-projektet är ett samarbete med ChildFund Tyskland och ChildFund Kenya med stöd från Barnfondens månadsgivare. Projektet kommer att ge näring åt 12 000 barn i norra delarna av Kenya.
Torkan i Kenya en nationell katastrof
Regionerna Turkana och Samburu är hårt drabbade av torkan i landet – Kenyas president Uhuru Kenyatta benämnde nyligen torkan en nationell katastrof. Att öka odlingen av motståndskraftiga grödor – exempelvis sötpotatis – är ett sätt att här och nu, och även långsiktigt, göra situationen bättre för invånarna i området.
Motståndskraft mot klimatförändringarna
Perioder av torka har genom åren återkommande drabbat stora delar av Kenya. Klimatförändringarna gör att torrperioderna inträffar oftare, pågår längre och blir mindre förutsägbara. Precis som i våra övriga programländer har Barnfonden stort fokus på att bygga motståndskraft för att människorna bättre ska kunna hantera konsekvenserna av ett förändrat klimat.
Näringsrika måltider i förskolan
Projektet i Kenya handlar bland annat om att dela ut plantor, träna 600 jordbrukare i odling av sötpotatis och hjälpa dem att skapa odlingslotter i nära anslutning till Early ChildHood Centers (förskolor). Därigenom kan många barn i de lägre åldrarna få näringsrika måltider innehållandes bland annat just sötpotatis. När förskolor och skolor erbjuder måltider till barnen är det också lättare att få fler föräldrar att se värdet av att barnen deltar i utbildningsverksamhet.
Ett av svaren på en desperat matsituation
Shona Jennings, Barnfondens programchef, var på plats när kvinnorna i området rensade det första fältet för att plantera sötpotatis, och det var tydligt hur desperat matsituationen var i Turkana. Men det fanns också hopp om lösningar:
– Jag satt i skuggan under ett träd och pratade med kvinnorna medan de tog en paus från sitt arbete i hettan. Deras barn deltog i förskoleverksamhet en bit bort. När jag var där hade det inte regnat på tre år, men det fanns vattenkällor i marken som rymde en hel del vatten. Borrning gav riktigt stora volymer och, i kombination med soldrivna pumpar och bra lagertankar, kunde vattnet effektivt ledas till grödorna.
Brunnar och solenergidrivna vattenpumpar
En del av projektet handlar om att borra brunnar samt installera vattenpumpar som drivs av solenergi. Man bygger dessutom bevattningssystem och inhägnader.