Smartare bevattning kan lösa vattenförsörjningen för småskaliga lantbrukare i Afrika och Asien. Men hur får de tillgång till tekniken?

Under Stockholm Water Week den 25-29 augusti deltog Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell l i panelsamtalet Resilient Food Production & Water: Small-hold Farmers as Impact Generators tillsammans med Richard Colback, senior Operations Officer vid IFC – World Bank Group och Henrik Johansson , CEO & Co-founder Spowdi.

Under seminariet lyftes flera exempel på lantbrukare som varit pionjärer i övergången till klimatsmart och innovativ livsmedelsproduktion. Men också vad som hindrar fler från att gå i deras fotspår.

Till 2050 kommer livsmedelsförsörjningen att behöva öka med drygt 50 procent, vilket med dagens odlingsmetoder kräver 30 procents högre vattenförbrukning. Samtidigt lider många områden redan idag av vattenbrist. Hur löser vi det?

Ett av svaren är smartare bevattning av den typ som vår samarbetspartner Spowdi har utvecklat. Mobil solcellsdriven droppbevattning minskar vattenåtgången med ungefär 80 procent.

Innovation som denna kan göra stor skillnad för småskaliga lantbrukare i globala syd, om de får tillgång till tekniken. Men som det ser ut i dag når inte lösningarna fram till människorna som behöver dem som mest.

På Barnfonden arbetar vi för att underlätta användandet av ny teknik eftersom vi ser den direkta inverkan det har på människors liv. Till exempel hur många barn som går i skolan. Vinsten med en tryggad livsmedelsförsörjning går inte enbart att mät i hur mycket pengar man tjänar utan det skapar också förändring på samhällsnivå, säger Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell.

Lösningar som lyftes under samtalet var:

  • Att identifiera aktörer som redan idag  har en relation till lantbrukarna för att hjälpa till att föra ut tekniken.
  • Att sänka den ekonomiska risken genom försäkringar eller garantier.
  • Att arbeta med unga som katalysatorer/pionjärer för användning av ny teknik inom jordbruket.
  • Att involvera både lokala och nationella beslutsfattare eftersom de har ett ansvar att nå klimatmålen och säkra livsmedelsförsörjningen.