Sita räddade sin vän från att bli barnbrud

När Sita, 11 år, fick reda på att hennes vän Pooja var förlovad med en mycket äldre man visste hon hur hon skulle agera för att stoppa äktenskapet.

Sita bor i slumområdena i Firozabad, centrum för Indiens blomstrande glasindustri. Hundratals barn slutar skolan för att under farliga förhållanden bidra till familjens inkomst genom att tillverka glasarmband. Ett mindre känt men lika utbrett problem i området är barnäktenskap.

Barnfondens samarbetspartner på plats arbetar för att förändra detta, bland annat genom att ge unga människor information om sina rättigheter. Genom en kombination av lek och utbildning lär sig barnen hur man identifierar barnrättsbrott, meddelar myndigheterna om dem och till och med skriver rapporter för att öka medvetenheten om problemen.

När Sita fick reda på att hennes vän Pooja hade hoppat av skolan och var förlovad blev hon chockad. Men tack vare den lokala ChildFund-klubben visste hon att ett så tidigt äktenskap kränkte Poojas rätt till sin barndom.

– Vi gick och försökte resonera med hennes mamma och sa att Pooja är för ung för att gifta sig, säger Sita.

Men Poojas mamma ville inte höra på dem.

Då ringde Sita och hennes vänner Indiens hjälpnummer för barn och berättade vad som höll på att hända. Snart kom tjänstemän och pratade med Poojas mamma som lyssnade och ställde in förlovningen.

Tack vare Sitas mod är Pooja säker och tillbaka i skolan.

– Pooja är 11 år gammal – hon behöver studera och leka. Dessutom vet vi att barnäktenskap är olagligt, säger Sita.