Nya evakueringsorder hotar hjälpinsatser i Gaza

ChildFund Alliance har tillsammans med ytterligare ett 20-tal biståndsorganisationer gått ut med ett gemensamt uttalande för att uppmärksamma den allvarliga situationen för familjer och hjälparbetare i Gaza. Tusentals människor tvingas nu fly på nytt när Deir al-Balah evakueras. Området är ett av få med en fungerande infrastruktur för koordinerade hjälpinsatser.

Vår systerorganisation WeWorld har tvingats evakuera en anläggning som används som kontor men kommer även fortsatt kunna hålla igång hjälpinsatserna. Läs uttalandet i sin helhet här nedan.

Gaza: Nya israeliska order tvingar tusentals i Deir al-Balah att fly från ett av de sista områdena med funderande infrastruktur för koordinerade hjälpinsatser

RAMALLAH, 22 augusti 2024 – Nya förflyttningsorder utfärdade av israeliska myndigheter tvingar tusentals familjer och humanitära arbetare att fly från områden i Deir al-Balah – ett av de sista områdena i den ockuperade Gazaremsan med fungerande infrastruktur och lagerhålllning av förnödenheter.

Många palestinska familjer, som redan tvingats flytta otaliga gånger sedan oktober, är återigen på flykt, inklusive humanitära arbetare som är avgörande för att upprätthålla de begränsade hjälpinsatser som fortfarande är möjliga.

Minst 24 ideella organisationer har påverkats av ordern den senaste veckan, vilket har resulterat i tvångsförflyttning av personal, störda insatser och att minst en plats där civila sökt skydd har utsatts för attack. Lager som förvarar förnödenheter ligger inom de kvarter som omfattas.

Så kallade ”evakueringsorder” utfärdade av israeliska myndigheter den 13, 15, 16 och 21 augusti fortsätter att hindra hjälpinsatser och påverkar flera organisationer, inklusive Rädda Barnen, Mercy Corps, Norska Flyktninghjälpen (NRC), Läkare Utan Gränser (MSF), Solidarités International, Medical Aid for Palestinians, Oxfam, Humanity & Inclusion, Action Against Hunger, Islamic Relief, Project HOPE, DanChurchAid och Norska Kyrkans Nödhjälp och partners, samt palestinska partners till ActionAid, War Child, Danish Refugee Council, Médicos del Mundo, Middle East Children’s Alliance och WeWorld.

Ett skyddsboende tillhörande ANERA har blivit beskjutet, medan NRC har väntat i mer än 15 dagar på svar från israeliska myndigheter om att upprätta en säker dit de kan flytta sin personal till efter den senaste förflyttningsordern.

FN uppgav att flera order utfärdade av israeliska styrkor i Khan Younis och Deir al-Balah mellan den 8 och 17 augusti påverkade 17 vårdinrättningar, inklusive fem primärvårdscenter och nio medicinska knutpunkter, vilket försvårade nödvändig sjukvård. Negativ påverkan på sjukvårdsinsatser försämrar också möjligheten att börja vaccinera mot polio när vaccindoserna väl anländer till Gaza.

Samhällen är avskurna från livsnödvändig hjälp, eftersom leverantörer av nödvändiga varor som vatten, har svårt att nå fram till platser nära de områden som människor har beordrats att lämna.

Humanitära aktörer måste tillåtas att leverera hjälp baserat på behov snarare än säkra områden upprättade av en part i konflikten.

”Även om israeliska myndigheter släpper in poliovaccin, hur ska vi kunna genomföra en effektiv vaccineringskampanj och nå de barn som desperat behöver det skyddet när de största aktörerna ständigt tvingas flytta från ett ställe till ett annat? Om du vill förstå svårigheten att nå ut med hjälp, är det här den största – inte  trixandet kring de få lastbilar som undantagsvis tillåts komma in,” sa Jeremy Stoner, Save the Children’s regionchef för Mellanöstern.

”Palestinier i Gaza har blivit obarmhärtigt uppryckta från sina hem, tvingade från ett så kallat ’säkert’ område till nästa, utsatta för otänkbar svårighet och förlust. Bland dem finns modiga humanitära arbetare som riskerar sina liv varje dag för att rädda andra. Vår förmåga att ge meningsfull hjälp i Gaza motsvarar inte våra ambitioner, än mindre de överväldigande behoven. Deir al-Balah, som en gång förklarades som en humanitär zon, är nu under attack med bombardemang vid vår dörr,” sa Sally Abi Khalil, Oxfams regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.

”Vi är en humanitär organisation som försöker leverera humanitära tjänster i vad Israel ensidigt förklarat som en ’humanitär zon’. Dessa förhållanden straffar inte bara oss, de påverkar civila som desperat behöver hjälp,” sa Suze van Meegen, NRC’s tillförordnade landschef i Palestina.

”Situationen har blivit otroligt farlig. Det pågår ständiga strider, och ljudet av beskjutningar och explosioner hörs tydligt. Hudåkommor sprids snabbt. Vi blir alla paranoida över att vi ska bli smittade. Den fysiska påfrestningen är påtgaglig. Jag har haft svåra magsmärtor, troligen från det förorenade vattnet vi tvingas dricka. Jag vet inte hur mycket längre vi kan överleva så här,” sa Lena*, anställd på Mercy Corps i Gaza.

I mer än 10 månader har humanitära organisationer krävt ett omedelbart och varaktigt eldupphör. Nu gör den överhängande risken för ett polio-utbrott och det akuta behovet av att vaccinera barn i Gaza detta mer angeläget än någonsin.

Alla parter i en konflikt har en skyldighet att i alla lägen underlätta för humanitärt bistånd. Israel, som ockupationsmakt, är skyldig att säkerställa att de humanitära behoven hos den ockuperade befolkningen uppfylls. Detta inkluderar att underlätta humanitär hjälp och skapa förhållanden som möjliggör säker leverans av förnödenheter, vilket har beordrats av Internationella domstolen i dess interimistiska beslut den 26 januari och 24 maj.

Rafah fungerade som huvudnav för Gazas ansträngda hjälpinsatser fram till början av maj, då israeliska styrkor utökade sina markoperationer dit. Hjälporganisationer tvingades flytta sina verksamheter till Deir al-Balah. Med norra Gaza ödelagt, södra Gaza i stort sett otillgängligt, har civila och humanitära hjälparbetare, och kritiskt behövda humanitära insatser, nu ingenstans kvar att ta vägen.

Redaktörens anmärkning

Den av Israel utpekade ”humanitära zonen” omfattar nu mindre än 11 procent av Gaza, enligt FN. Civila som inte kan eller vill lämna sina hem är fortfarande skyddade enligt internationell humanitär rätt.

Undertecknat av:

Save the Children
War Child
ActionAid
DanChurchAid
Solidarités International
Islamic Relief
Middle East Children’s Alliance
Danish Refugee Council
WeWorld
Humanity & Inclusion/Handicap International (HI)
Norwegian People’s Aid
Project HOPE
The Palestinian Association for Empowerment and Local Development – REFORM
Agricultural Development Association – PARC
Anera
Médicos del Mundo
Médecins Sans Frontieres / Doctors Without Borders (MSF)
Medical Aid for Palestinians
Norwegian Church Aid
Action Against Hunger
ChildFund Alliance
Global Communities
Mercy Corps
Oxfam
CARE International
Norwegian Refugee Council (NRC)
American Friends Service Committee (AFSC)