Neumeister donerar design till Barnfonden

Barnfonden har fått ny en grafisk profil – bokstavligt talat. Den strategiska varumärkes- och designbyrån Neumeister har tagit fram nya grundläggande identitetselement såsom logotyp, typsnitt, färgpalett och bildmanér. Det här blir vår verktygslåda som ska göra det lättare för oss att kommunicera och tränga igenom bruset. Arbetet som Neumeister gjort för Barnfonden har varit helt gratis och redan från start har de varit tydliga med att de behandlar oss som vilken annan uppdragsgivare som helst. Deras löfte är alltid att arbetet ska hålla samma kvalitet oavsett om kunden är betalande eller om det är ett pro bono-uppdrag som görs gratis. 

Neumeister är experter på design och varumärken och stödjer flera ideella organisationer utöver Barnfonden, däribland Äldrekontakt och Barncancerfonden.

– Vi vill donera design och hjälpa till med det vi kan. När vi tar på oss ett pro bono-uppdrag är det viktigt att göra det ordentligt och behandla kunden som vilken annan uppdragsgivare som helst. Att det är gratis betyder inte att det ska slarvas bort, säger Neumeisters grundare och kreativa chef, Peter Neumeister.

Vanessa Rabal och Finn Eskelin Milton är grafiska formgivare och de har tillsammans skapat Barnfondens nya visuella identitet. Här tillsammans med deras kreativa chef, Peter Neumeister (till höger). 

Därför har Barnfonden fått en ny grafisk profil

I Barnfondens arbete är barnen alltid i fokus. Vi vill att detta ska avspeglas ännu tydligare i allt vi kommunicerar. Under hösten 2017 inledde vi samtalen med Neumeister och när de erbjöd sig att helt gratis ta fram en verktygslåda med grafiska element som vi kan använda i vårt dagliga arbete tackade vi ja. Och med facit i hand är det ett beslut vi i dag är otroligt glada över att vi vågade ta:

– Vi lever i en föränderlig värld. Det är viktigt för oss att synas och ha en grafisk profil som avspeglar vad vi gör för att komma igenom allt brus. För att vi ska kunna stödja fler barn, för att vi ska kunna bygga fler skolor och skapa fler hållbara samhällen behöver fler välja oss. Att ha en stark profil hjälper en bit på vägen, säger Anna Svärd, Barnfondens generalsekreterare.

Anna tillägger att vi är otroligt tacksamma och imponerade över Neumeisters enorma kunskap, engagemang och generositet.

Barnen är i fokus – i allt vi gör. Det syns även i vårt nya mönster!

En välkomnande och varm känsla

Finn Eskelin Milton och Vanessa Rabal är grafiska formgivare på Neumeister och de har tillsammans tagit fram logotyp, symboler, färgpalett, typografi och ett mönster till Barnfonden.

– Vi vill visa att barnet är i fokus, även i Barnfondens logotyp. Nu ser vi att fokus är på barnet och inte på fonden. Det tycker vi är en fin metafor. Vi har också arbetat för att få fram en varmare och mer välkomnande känsla än tidigare, säger Finn.

De nya symbolerna är enligt Finn och Vanessa en viktig del av identiteten.  Du kommer framöver att kunna se symbolerna lite överallt – i vår tidning, på vår hemsida och i rapporter från våra projekt. Finn och Vanessa har skapat symboler för de områden Barnfonden arbetar inom. Varje symbol kan stå för sig själva och har samtidigt stark koppling till vår logotyp.

Ut med det gamla, in med det nya

Verktygslådan som vi på Barnfonden har fått från Neumeister är redan i bruk. Vi har ändrat vår grafiska profil och är stolta över att kunna presentera den här i vår faddertidning. För att bytet inte ska föra med sig några extra kostnader kommer vi först att använda upp allt tryckt material vi har med vår gamla grafiska profil. Vi ber er därför ha överseende med övergångsfasen som kommer att pågå ett par månader. Det kommer att finnas plats för det gamla, medan det nya successivt tar över med grönt som en röd tråd:

– Det gröna i Barnfonden är ett arv från tidigare och det är en färg med många positiva associationer: våren som för med sig en välkommen förändring och det är en färg som symboliserar natur och miljö. Det är många värden vi förmedlar med det gröna, avslutar Peter.