”Nästan som att få vara föräldrar på distans”

Thomas Gustafsson och Jukka Peltoniemi från Södertälje är faddrar till Gladys och Ester i Kenya. Att de blev faddrar genom Barnfonden beskriver de som ett naturligt val. De läste på och blev rekommenderade av vänner.  

– Vi bestämde oss för att bli faddrar eftersom vi inte har egna barn. Att stödja ett fadderbarn med utbildning känns nästan som att få vara föräldrar på distans, berättar Thomas och Jukka.

Thomas och Jukka håller kontakt med båda sina fadderbarn. De har länge velat resa till Kenya för ett fadderbesök och siktar på att göra verklighet av drömmen nästa år.

Fokus på flickors rättigheter

– För oss har det varit viktigt med det långvariga ansvaret. Det innebär att vi har behövt tänka igenom om vi har förutsättningar, både ekonomiskt och känslomässigt, att vara faddrar.

Thomas och Jukka berättar vidare att de kom fram till att de vill stödja två fadderbarn och att de vill följa dem och ha kontakt genom brev.

Gladys och Ester är båda flickor från Kenya och just flickors rättigheter och möjlighet till utbildning är frågor Thomas och Jukka brinner särskilt starkt för. Samtidig understryker de hur viktigt det är att fadderbidraget gynnar alla barn i området och stärker rätten att gå i skolan, skaffa sig en utbildning och möjlighet att förverkliga sina drömmar.

En tjej som går sin egen väg

Ester och Gladys tycker om att rita och de har skickat många teckningar genom åren. Thomas och Jukka i sin tur har sett till att båda deras fadderbarn får läsa Astrid Lindgren och Tove Jansson:

– Ett speciellt roligt minne från vårt fadderbarn Gladys, är att hon tycker att Lilla My i Mumintrollet är en förebild, en tjej som går sin egen väg.