Långsiktigt utvecklingsbistånd är en investering

”Istället för att vänta in katastrofen innan vi agerar borde aktörer redan vid den första prognosen om utebliven regnperiod snabbt sätta in stödinsatser för att säkerställa människors tillgång till mat, vatten och andra resurser. På så sätt får människor i de drabbade områdena möjlighet att hantera situationen i tid, innan den blir alarmerande.”

Det skriver Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell på Sydsvenskans debattsida, Aktuella frågor, angående den pågående diskussionen om biståndet och vilken roll Sverige ska spela i omvärlden.

Martina Hibell.

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 23 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.