Klassförsäljning gav 45 familjer i Kenya rent vatten i ett helt år

Hållbarhetsprofilen och greenfluencern Annika Sundin tog initiativ till klassförsäljning via Barnfonden. Hennes dotters klass lyckades sedan samla in 17 900 kronor, varav hälften gick till klasskassan och andra hälften till rent vatten.

Annikas Sundins hållbarhetsengagemang började i samband med att hon blev gravid med dottern Hulda. Hon började ställa om till att leva mer hållbart genom medvetna val, som att handla kläder på second hand och möbler på loppis.

Efter att ha fokuserat på det mest uppenbara i vardagen – mat, rengöringsprodukter och återvinning – tog hon tag i område för område, såsom konsumtion, transport, el och placeringar. När hon sedan inte kunde komma särskilt mycket längre i sin egen omställning tänkte hon att det är så många andra som inte har vaknat. Därför startade hon Instagramkontot ”Medveten i stan”, som i dag är ett av Sveriges ledande hållbarhetskonton i sociala medier.

Annika är givare hos Barnfonden och fick reda på möjligheten till klassförsäljning genom ett nyhetsbrev. Istället för köpa prylar, kakor eller godis kan en skolklass eller ett idrottslag välja att sälja rent vatten i Kenya. Hälften av den insamlade summan går till vattenrening och hälften till klasskassan.

– Eftersom jag tar alla tillfällen som ges till att driva hållbar omställning, kände jag att det här blir klockrent. Jag var utsedd till sammankallande bland oss klassföräldrar och kände att jag hade chans att påverka så att det blev ett bra och medvetet val, säger Annika.

 Klassen satte upp ett mål för försäljningen och varje elev visste vad de minst behövde sälja för. Totalt lyckades de samla in 17 900 kronor, varav hälften gick till klassen och hälften till att köpa den svenska innovationen Solvatten – en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare som driva av solenergi. Tack vare insamlingen kunde 45 familjer i Kenya få rent vatten i ett helt år.

– Allt funkade supersmidigt och jag tyckte också att det var himla bra att folk kan välja belopp själva. En annan sak som jag gillade var möjligheten att sälja digitalt, att det går att sälja till släkt, vänner och bekanta oavsett var i världen de befinner sig. Och självklart att man slipper hålla på med en massa onödiga produkter och lagerföra dem.

Även barnen uppskattade försäljningen. Ett tips från Annika är att få med lärarna på resan, så att det diskuteras i klassen vad det är man säljer och varför.

– De har ju hållbarhet på schemat i skolan, säger Annika.

 

Stort tack från oss på Barnfonden! Vill du också starta en klassinsamling? Det kan du läsa mer om här: Klass- och laginsamling som gör gott | Barnfonden.