Jessie Sommarström ny ambassadör för Barnfonden

Jessie Sommarström, årets kock 2022, är ny ambassadör för Barnfonden. Hon utsågs till Årets kvinna i besöksnäringen 2023 och samma år tilldelades hon Gastronomiska akademiens guldmedalj och utsågs till Kockarnas kock. 2021 tog hon även hem andraplatsen i tv-programmet Kockarnas kamp. Samarbetet är ytterligare ett steg mot att fortsätta driva och sprida Barnfondens fokus på barns rätt till trygghet i områden som drabbas av klimatförändringar.

Jessie Sommarström. Foto: Samuel Uneus


Hej Jessie! Kan du berätta lite kort om dig själv?
Jag heter Jessie Sommarström och jag arbetar med matsystemet. Jag har en familj som består av min man Gordon och två barn som är de absolut viktigaste i mitt liv. Miljömässig och social hållbarhet är också väldigt viktigt för mig och något som funnits med mig länge, men det blev extra stort när jag själv fick barn. Jag är adopterad från Indien och har fått en trygg uppväxt och en bra utbildning, det vill säga det viktigaste man kan få i livet. Många barn i världen får inte det i dag. Utbildning och trygghet är alla barns rättighet och jag vill såklart bidra till att fler barn får det.

Vad brinner du för?
Jag brinner för omställningen som måste ske nu, att vi alla måste ställa om till en mer hållbar livsstil. Alla kan inte göra allt, men det jag kan är att laga mat och inspirera andra. Därför ligger mitt fokus på vad vi äter och hur livsmedel produceras och konsumeras, vilket utgör så mycket som en fjärdedel av vårt totala klimatavtryck.

Varför tackade du ja till att bli ambassadör för Barnfonden?
Jag har ingen rätt att tacka nej skulle jag säga. Får man möjligheten att hjälpa till så ska man göra det. Barnfonden som organisation har de två fokusområden som är absolut viktigast för mig, kommande generationers framtid och att leva hållbart.

Vad ser du mest fram emot med ambassadörskapet?
Att bidra till att hjälpa barn att få en bra start i livet. Utbildning är det absolut viktigaste verktyget för att skapa positiv förändring. Vi som bor i Sverige tillhör världens mest privilegierade människor och har därmed både en enorm möjlighet och framför allt ett gigantiskt ansvar att hjälpa till på de sätt vi kan.

 

Det här innebär ett ambassadörsskap hos Barnfonden
En ambassadör hjälper oss att synliggöra och öka kännedomen om vårt arbete, vilket i förlängningen bidrar till att vi kan hjälpa fler barn runt om i världen. Engagemanget kan ske via ambassadörens egna plattformar eller i Barnfondens kanaler. En ambassadörs åtagande är helt oavlönat och sker på frivillig basis, helt enkelt för att man vill och tycker det arbete Barnfonden gör är viktigt.