Hallå där Ida Hansson…

.. elev på Bäckängsgymnasiet i Borås, som intervjuat Barnfonden i sitt gymnasiearbete Hur investeringar i flickors utbildning påverkar ekonomisk utveckling och minskad fattigdom. Varför valde du att skriva om just detta?

­­– Jag är inspirerad av min mamma som rest över nästan hela världen och besökt barnhem via SOS Barnbyar. När vi läste om globala frågor i högstadiet kunde jag koppla lektionerna till hennes resor.  Jag blev nyfiken på vilka utmaningar som kan lösas genom att arbeta med flickors rättigheter och hur Sverige kan bidra till att stärka flickors ställning internationellt.

Varför vände du dig till just Barnfonden?

– Jag går Naturvetenskapsprogrammet ingen hade skrivit om det här ämnet tidigare så lärarna visste inte riktigt vart jag skulle vända mig. När jag kontaktade olika organisationer fick jag tips om Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell.

Vad kom du fram till?

– Att fattigdom hade störst inverkan på flickors möjligheter att gå i skolan och att man måste angripa problemen från flera olika håll för att lyckas. Man måste se till helheten, till exempel genom att involvera familjer och lokala influencers, för att utbilda om de här frågorna och höja flickors ställning.

Blev du förvånad över någon av dina slutsatser?

– Det fanns saker jag inte visste att de hade så stor påverkan, som klimatförändringarna. Det hade jag inte tänkt på att det skulle kunna kopplas till jämställdhet tidigare. Mina lärare blev väldigt nöjda med att jag fått ett nytt perspektiv.

Du tar studenten i vår, vad ska du göra sedan?

– Jobba på skolor. Jag vet inte vad jag vill bli ännu. Nu ska jag jobba och resa.