Från Sandviken till Kenya för att träffa Peris

För Margareta och Leif Karlsson från Sandviken har fadderskapet gett en inblick i hur mycket som går att göra, med små medel och ett öppet sinne.

– När vi bestämde oss för att bli faddrar föll valet på Barnfonden eftersom vi ville ha möjlighet att besöka vårt fadderbarn och även kunna önska land och ålder, berättar Margareta och Leif.

Leif lämnar över en svensk parlör i t-shirtform.

I höstas hälsade de på sitt fadderbarn Peris, 18 år, i Kenya. De har lärt känna varandra genom år av brevväxling. Mötet i Kenya var efterlängtat och resan beskriver de som spännande, omtumlande och fylld av kontraster – inte minst mellan storstaden Nairobi och byn på landsbygden där Peris bor.

– När vi kom välkomnades vi av en jättekram från Peris som sprang emot oss, sen släppte hon oss inte på hela tiden vi var där, berättar Margareta och Leif.

Leif, Margareta och Peris (alla tre med kepsar) tillsammans med personal från Barnfondens lokala samarbetspartner.

Stor inblick i fadderverksamheten på plats

Under sitt fadderbesök fick Margareta och Leif en rundtur i centret där Barnfondens lokala samarbetspartner verkar. Det var också där de träffade Peris och hennes familj.

– Vi fick hälsa på i en förstaklass i den skola där Peris gått tidigare. Rektorn berättade att de nyligen fått rinnande vatten där barnen kan tvätta händerna före maten och efter toalettbesök.

Margareta och Leif fick också se olika vatten- och odlingsprojekt som de genom fadderbidraget är med och bidrar till. De berättar:

– Vi fick en uppvisning av en grupp kvinnor som dansade inför och med oss. De berättade att de ville visa sin uppskattning över att vi, via vårt bidrag, hjälpt till att få rinnande vatten.

Hej då och på återseende!

När det var dags att resa hem blev det ett känslosamt farväl, berättar Margareta och Leif som redan pratar om att komma tillbaka den dagen Peris tar examen från universitetet i Nairobi:

– Vi såg hur nödvändigt det är att vi hjälper till. Utan stöd från Barnfonden hade inte familjen kunnat låta Peris gå i skolan och definitivt inte låta henne söka in på universitetet.