Författarnas julklapp stödjer Barnfonden

För tio år sedan bröt Studentlitteratur med en gammal tradition. Istället för att ge sina författare en bok med en hälsning i julklapp bestämde de sig för att testa något nytt. Den nya traditionen är idag lika etablerad som uppskattad. Att julklappen går till Barnfondens arbete är inte längre någon överraskning, men vilket specifikt projekt som stöds är nytt för varje år.

– På Studentlitteratur vill vi bidra till en bättre värld genom utbildning. Vi skapar förutsättning för lärande och genom att stödja Barnfondens arbete tar vi vår vision från Sverige till andra länder, säger Magnus Pettersson Roos, vice VD på Studentlitteratur.

Magnus Pettersson Roos har varit med från början då samarbetet mellan Studentlitteratur och Barnfonden startade för 10 år sedan. Foto Christoffer Lomfors

Bästa julklappen någonsin

Magnus Pettersson Roos minns att det var med viss nervositet de bestämde sig att ändra julklapp och istället för en bok ge en gåva till Barnfonden. När det väl var bestämt togs det enormt väl emot bland författarna. Många beskrev det som den bästa julklappen de någonsin fått.

Frågor det är lätt att känna starkt för

Flera av Studentlitteraturs medarbetare har tidigare forskat eller på andra sätt arbetat med utbildning. Magnus är en av dem och för honom och många av hans kollegor är det tilltalande ha ett ben kvar i den akademiska världen samtidigt som de arbetar i förlagsbranschen.

Frågorna de arbetar med är lätt att känna starkt för. Det som driver Studentlitteratur är att möjliggöra god utbildning och skapa förutsättning för lärande. Projekten de stödjer genom Barnfonden har alltid koppling till utbildning. Förra årets julgåva gick till ett utbildningsprojekt i Rajasthan i Indien. Där har nu 600 barn från minoritetsgrupper i avlägsna byar fått möjlighet att lära sig läsa, räkna och skriva.

– Genom åren har vi stött olika projekt med fokus att hjälpa människor på kunskapsresan. I början var det skolböcker och sedan har det utvecklas vidare. Många av projekten har varit i Etiopien, men vi har också stött initiativ i Kambodja och Indien, berättar Magnus.

Ett av projekten sticker ut

Magnus delar med sig av ett minne som har berört honom djupt. Det var 2013 års julgåva som gick till att rusta upp en förskola i Etiopien. Genom projektet har förskolan försätts med stolar, bord, skolmaterial, vattenbehållare och leksaker. Barnens föräldrar var involverade i upprustningen och uppmärksamheten kring arbetet har lett till att inskrivningarna har ökat och fler barn ges chans att gå på förskola.

När små barn har någonstans att vara om dagarna är det många äldre syskon som får möjlighet att gå i skolan istället för att passa de små medan föräldrarna arbetar. Foto: Jake Lyell

– Vi är stolta över att kunna bidra långsiktigt och vi får alltid bra uppföljning från Barnfonden. Att få arbeta med att skapa förutsättningar för god utbildning är ett privilegium och vi vill kunna bidra till ett sammanhang där utbildning inte ä en självklarhet, säger Magnus.

Dagens flickor är morgondagens kvinnor

De som jobbar på Studentlitteratur känner starkt för människors utveckling genom utbildning. Samarbetet med Barnfonden är en del i arbetet för att skapa förutsättningar för lärande, både i Sverige och i delar av världen där utbildning inte tas för givet.

Alla barn har rätt att gå i skolan och få möjlighet att nå sin fulla potential. När en familj inte har möjlighet att låta sina barn gå i skolan drabbar det ofta flickor hårdast. Fler flickor än pojkar tvingas också hoppa av skolan innan de gått klart.

– Att lyfta kvinnor och ge dem möjlighet att utveckla hela sin potential lyfter också samhället. Det vilar på vetenskap. Morgondagens kvinnor är dagens flickor och därför har vi särskilt engagerat oss för flickors rätt till skolgång, avslutar Magnus.

Hösten 2017 firar Barnfonden och Studentlitteratur tio år av samarbete. Julgåvan har under de här åren bidragit med 800 000 kronor till Barnfondens arbete och samarbetet fortsätter.