Lars är LOL vann Barnfondens pris på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF

Att stå emot grupptryck när allt man vill är att bli omtyckt, kan vara något av det svåraste som finns. I Eirik Sæter Stordahls långfilmsdebut Lars är LOL kämpar huvudpersonen Amanda med motstridiga känslor när en pojke i klassen utsätts för mobbning. Filmen är baserad på den norska bästsäljaren av Iben Akerlie som översatts till 13 språk och getts ut i flera länder.

Barnfondens jury imponerades av fina skådespelarinsatser och trovärdiga porträtt av hur det är att vara ung idag när en stor del av barnens sociala liv utspelar sig online.

– Filmens berättelse låg nära verkligheten. Sådant kan hända och händer hela tiden, säger tolvåriga Julian Falzon.

Han tror att starka filmupplevelser kan göra det lättare kan sätta sig in i hur andra har det och föra med sig att man blir lite snällare mot varandra.

– Det ökar förståelsen för att människor lever sina liv på olika sätt, med olika förutsättningar.

Mohamad Nour Alsayed, 11 år, håller med och tycker att det är bra att man pratar mobbning och utanförskap.

– Lars är LOL visar att mobbning kan se ut på flera olika sätt och att det kan vara svårt att säga emot om man ser att någon är utsatt.

Filmen väcker samtidigt hopp om att situationen kan förändras till det bättre när man hittar modet att göra det man egentligen vet är rätt.

Barns rättigheter

Barnfondens filmpris delas ut till den film som på bästa sätt lyfter barns röster, delaktighet och livsvillkor på ett relevant och trovärdigt sätt.

Om vinnarfilmen

Amanda blir utsedd till fadder för klassens nya elev, Lars, som har Downs syndrom. Hon är villrådig men lyckas inte smita från uppdraget. När de är själva visar det sig att Lars är riktigt kul att vara vän med. Men vad ska killen hon är kär i tycka om att hon är kompis med Lars? Och tjejgänget som filmar Lars och lägger ut på sin blogg? En fin film om grupptryck, mobbning, vänskap och att passa in.

Juryns motivering

Lars är LOL är en berörande film om rätten att vara annorlunda och modet att säga förlåt. Det är en film som genom en stark berättelse, trovärdigt skådespeleri och avsaknad av klichéer tar sin unga publik på allvar. Berättelsen visar barns sårbarhet när grupptryck och mobbning sker bortom vuxenvärldens insyn. Men också möjligheter till förändring, äkta vänskap och mod. För detta förtjänar Lars är LOL en stor publik.

Juryn

Idriss Mohamod, ungdomsledare på Fryshuset

Mohamad Nour Alsayed, går i femman på Nydalaskolan och gillar fotboll, att simma och att vara med vänner

Julian Falzon, går i sexan på Malmö Montessoriskola och gillar att spela på basket och skejta.

Om Barnfonden och ChildFund Alliance

Barnfonden är en religiöst och partipolitiskt obunden barnrättsorganisation som med barnet i fokus adresserar grundläggande orsaker till fattigdom och utsatthet. Tillsammans med våra givare – privatpersoner, företag, institutioner, stiftelser – samt barn, familjer och personal i våra programområden arbetar vi varje dag för att ge fler barn i världen en trygg uppväxt och en bättre framtid.

Barnfonden ingår i det globala nätverket ChildFund Alliance vars 11 medlemmar stödjer över 36 miljoner barn i 70 länder. Vi arbetar långsiktigt och utifrån ett helhetsperspektiv på barns behov. Vi kämpar för att förbättra barns och familjers villkor genom att fokusera på utbildning, hälsa, försörjning och barns rätt till trygghet och skydd. Vi arbetar dessutom för att förebygga katastrofer och öka beredskapen i områden som drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter.