Årets humorpris på BUFF hyllar det tidlösa

För tredje året i rad delar Barnfonden ut pris för bästa komedi på BUFF Malmö Filmfestival. Den eniga juryn – som utgörs av en känd svensk komiker och två filmintresserade ungdomar – korade vinnaren på prisutdelningen den 18 mars. Prispengarna går till arbetet med barns och ungas rättigheter i ett av världens största flyktingläger, Cox´s Bazar i Bangladesh.

Vinnarfilmen bidrar till mer barnskratt över hela världen – och den gör det samtidigt som den på ett fantasifullt sätt visar att mod, kärlek och humor är tidlöst. Barnfondens komedipris har tilldelats Pierre Coré som har regisserat filmen Margot och Marguerites fantastiska äventyr.

”Oavsett var vi är, varifrån vi kommer eller hur gamla vi är, så förenas vi människor av en sak – skrattet. Därför tycker jag att det är viktigt att lyfta fram komedier och filmer med humor. Skrattet är det perfekta motmedlet mot rädsla”, säger jurymedlemmen och komikern Anders Jansson.

En jury med filmkoll

De som har sett och bedömt de nominerade filmerna är:
Vesta Blomberg Book – älskar film och har jobbat som statist och skådespelare i några film- och TV-produktioner.
Natanael Brännström Sjö – medlem i BUFF:s filmklubb och skapar själv film tillsammans med sina vänner.
Anders Jansson – komiker och skådespelare som gärna ser på, pratar om och skriver manus till film.

Ett pris för att hylla skrattet – och skapa trygghet i en humanitär kris

Barnfondens pris för bästa komedi riktar ljuset på något som förenar barn och vuxna över hela världen – humorn och glädjen. Alla barn har enligt barnkonventionen rätt till lek, vila och fritid och i detta ryms också skrattet.

Priset går i vinnarens namn till Barnfondens arbete med att skapa trygghet för barn och unga i ett av världens största flyktingläger, Cox´s Bazar i Bangladesh. Här lever cirka 900 000 rohingyer. Säkerhetsläget och den humanitära situationen för barnen i flyktinglägret är mycket allvarlig. Barnfonden arbetar bland annat med att skapa trygga platser för barn och unga där de får lära sig om sina rättigheter.

Prissumman är på 10 000 kronor och är sponsrad av Malmöföretaget Smak-Sak.

Detta är juryns motivering

Ett originellt äventyr om två 12-åriga flickor som delar samma öde. Och som tack vare en magisk koffert och en resa i tid och rum får möjlighet att både hjälpa varandra, och på samma gång upptäcka sig själva.

En fantasifull, rolig och tänkvärd film som visar att saker som mod, lojalitet, kärlek och humor är tidlösa, och att om vi hjälps åt, så kan vi åstadkomma fantastiska saker, oavsett var eller när vi befinner oss.

Barnfondens pris för Bästa Komedi på BUFF 2021 går till ”Margot och Marguerites fantastiska äventyr”.

Om vinnarfilmen

Två 12-åringar ser identiska ut, men har olika problem i vardagen och lever dessutom i olika tidsåldrar. Den ena lever år 1942 och den andra 2020. Deras vägar korsas via en magisk kista och de byter plats med varandra. En fransk förväxlingsfilm med tidsresor och som påminner om julkalendern Mirakel. Magiskt och spännande.

De tre nominerade filmerna:
Margot and Marguerites fantastiska äventyr
Pepparkornen och djuphavets
Martin och den magiska skogen