Allt du behöver veta om personliga gåvor

Karin Bergqvist har arbetat på Barnfonden i över tio år. Hon har besökt många av länderna vi arbetar med och själv varit med när personliga gåvor delas ut till fadderbarn och deras familjer. Karin är ansvarig för arbetet med personliga gåvor och här berättar hon varför Barnfonden har en övre och en lägre rekommenderad gräns för gåvorna. Hon ger oss också inblick i hur gåvorna delas ut, kontrolleras och vad du som fadder bör tänka på när du vill ge en personlig gåva till ditt fadderbarn.

En personlig gåva skiljer sig från det vanliga fadderbidraget. Den summan du som fadder bidrar med varje månad går till hela området där fadderbarnet bor. Det är så vi vet att stödet gör allra störst skillnad. För att ge barn chans till en bättre framtid måste området omkring dem också utvecklas. En personlig gåva däremot, går direkt till fadderbarnet. Barnet bestämmer tillsammans med familjen vad pengarna ska gå till.

– ­Många väljer att ge till födelsedagar och vid jul, men det går att ge en personlig gåva precis när som helst under året. Den kan vara extra välkommen före odlingstid så att familjen kan köpa frön eller vid skolstart, berättar Karin.

Karin Bergqvist har besökt många av länderna vi arbetar med och fått stor inblick i hur de personliga gåvorna administreras, kontrolleras och delas ut.

Att dela eller inte dela upp gåvan

För att undvika stora skillnader mellan familjerna i ett område rekommenderar vi att inte ger mer än 1 500 kronor per fadderbarn och år. Gåvan kan med fördel spridas ut flera gånger under året, från 200 kronor per tillfälle. Väljer du som fadder att ge 200 kronor per år är det bättre att inte dela upp den utan ge den vid ett tillfälle. Karin förklarar varför:

– Den längre gränsen är rekommenderad till 200 kronor. Vi har satt den gränsen för att trots att allt stöd är viktigt, så kan det bli kostsamt för projektpersonalen på plats att administrera summor som är lite lägre.

Karin berättar också att många familjer behöver resa långt för att hämta ut pengarna och när de är borta kan arbetet hemma helt stanna upp. Vi har fortfarande många faddrar som ger 100 kronor på autogiro som extragåva, ibland två gånger per år. Vår rekommendation är att slå ihop och ge 200 kronor en gång per år istället.

Många faddrar väljer autogiro

Fler väljer att ge sin personliga gåva till fadderbarnet via autogiro. Det är ett smidigt sätt att komma ihåg, särskilt om gåvan ges till fadderbarnets födelsedag. En tid efter att barnet och familjen tagit emot den personliga gåvan skickas ett tackbrev. Det här är ett brev som fyller fler funktioner än att rikta ett tack.

– En viss tid efter att familjen hämtat ut pengarna kommer de tillbaka och berättar vad de köpt. Det är också då som de skriver ett tackbrev till dig som fadder. Att familjen kommer till lokalkontoret är en kontrollfunktion för att säkerställa att pengarna går till barnen och familjen, säger Karin.

På ett besök i Etiopien fick vi träffa Haymanot som både berättade och visade vad hon köpt för gåvorna från sin fadder genom åren.

Gåvorna har blivit en inkomstkälla för Haymanot

Haymanot bor i Meki i Etiopien och har fått flera personliga gåvor av sin fadder genom åren. Senast var det till hennes 17-årsdag och då bestämde sig Haymanot att pengarna skulle gå till en get. Det är inte första gången valet faller på just en get. Av födelsedagsgåvorna hon har fått genom åren har hon köpt fem getter, flera skolböcker och lite kläder. Getterna har fått tre killingar, som Haymanot ska sälja vidare på den lokala marknaden.

Så gör du för att ge en gåva

Autogiro:
Ger du redan ditt fadderbidrag via autogiro kan du välja att ge personliga gåvor på samma sätt. Kontakta oss om du vill lägga in en personlig gåva via autogiro.

Inbetalningskort:
Du kan betala in din gåva med inbetalningskortet där det står ”Extragåva till fadderbarn och familj”. Kontakta oss om du saknar inbetalningskort.
Kontakt: Tel: 040–12 18 85 E-post: info@barnfonden.se

Är du fadder till ett barn i Kambodja?

För dig som är fadder till ett barn i Kambodja är det bra att känna till att där går de personliga gåvorna inte direkt till fadderbarnet och familjen. Här samlas istället gåvorna ihop och används till insatser som alla barn och familjer har glädje av.