Akutinsats efter cyklonen Fani i Indien

Tusentals barn i den indiska delstaten Odisha är i akut behov av stöd efter cyklonen Fani. Cyklonen uppges ha översvämmat minst 36 byar och förstört över 2 000 hus. Vår systerorganisation ChildFund India finns på plats och med våra givares stöd kan vi nå över 6 000 barn med nödhjälpsstöd i form av bland annat hygienartiklar, presenningar, hushållsartiklar, myggnät, utbildningssatser för barn och vattenrening.

Förödelsen efter cyklonen Fanis framfart är enorm. Många vägar är oframkomliga och tusentals hus förstörda.

Vägar är blockerade, hem och skolor raserade och skördar totalförstörda. Förödelsen efter cyklonen Fani är stor och nästan 14 miljoner människor är drabbade. 1,2 miljoner har evakuerats i delstaten Odisha i Indien. Barnfonden stödjer en omfattande akutinsats, med fokus på barns trygghet.

Barnfonden har arbetat i Indien i över 20 år och flera svenska faddrar stödjer ett fadderbarn i det drabbade området. Alla barnen befinner sig nu i säkerhet.

Barn evakueras undan cyklonen

Se filmen där barn räddas av specialtränad insatsstyrka från vår systerorganisation, ChildFund India.


Tusentals byggnader totalförstörda

Cyklonen Fani som drog in över Indien den 3 maj uppges ha översvämmat minst 36 byar och förstört tusentals byggnader. Kuststaden Puri är särskilt hårt drabbad och invånarna befinner sig i en katastrofsituation. Över 40 människor har dött till följd av Fanis framfart. Siffran är inte bekräftad och väntas vara högre eftersom många områden är mycket svåra att nå fram till.

Barnfondens nödhjälp bidrar till hygienartiklar, presenningar, hushållsartiklar, myggnät och vattenrening. Organisationen stödjer även utbildningsinsatser och barnvänliga platser.

Lek och trygghet mitt i katastrofen

Barn ska kunna känna sig trygga, även när de befinner sig mitt i en katastrof. Barnfonden stödjer 30 barnvänliga center där fokus är just på barns trygghet och lek. En plats där barn får bara barn, men också en plats där det finns möjlighet att få psykosocialt stöd och traumahantering.

Genom skolpaket kan barn lättare fortsätta sin undervisning, både under katastrofen och efter. Skolpaketen består papper, pennor, skolväska och ett paraply.

Tak över huvudet till dem som förlorat allt

Hjälpbehovet är fortsatt stort och tusentals hus är totalförstörda. Barnfondens stöd går även till att förse drabbade familjer med presenning, solcellslampor, myggnät, golvmattor och andra förnödenheter.

ChildFund India berättar om effekterna

Hör Neelam Makhijani, chef för Barnfondens samarbetspartner ChildFund India, berätta om effekterna av cyklonen Fani och vilka insatser som görs på plats för barnen.