Kollektionen med fokus på det kvinnliga underlivet

Som liten samlade Sanna Aulén stenar och kristaller på sin mormors lantgård. Idag driver hon smyckesföretaget EYESEEi i Malmö som stödjer Barnfondens arbete mot könsstympning.

Sanna Auléns intresse för formgivning och önskan att vara självgående är två faktorer som lett till att hon år 2014 grundade företaget EYESEEi. Men bakom starten av företaget ligger en resa som pågått länge, även om det aldrig varit uttalat att det skulle resultera i ett eget företag. Sanna berättar:

– När jag var liten samlade jag kristaller och stenar i en källa på min mormors lantgård. Min mamma hade smyckestillverkning som hobby och jag brukade hjälpa till.

Det konstnärliga skapandet, formgivandet och att få vara självgående fick Sanna att börja studera design och formgivning som sedan ledde till arbete inom detaljhandel i modebranschen. Men bristen på hållbarhetsfokus som råder inom modebranschen och framförallt inom det som kallas fast fashion var något som Sanna kände att hon inte kunde stå för.

Sanna Aulén som startat och driver smyckesföretaget EYESEEi.

Ett företag börjar ta form

Efter hennes mammas bortgång bestämde Sanna sig för att åka till Bali för att skapa någonting meningsfullt för sig själv. Där träffade hon en silversmidesfamilj som Sanna kom att få en fin kontakt med:

– De visade mig sina liv och vi byggde en relation på knackig engelska, indonesiska och teckenspråk. Vi satt tillsammans och åt och skapade silversmycken.

Sanna började så småningom att sälja sina smycken privat, men märkte att de uppskattades så mycket att hon öppnade en webbutik. Därefter bar det av till Mittmöllan i Malmö där hon knöt nya kontakter som erbjöd henne att ha sitt Showroom på Samson Concept på Drottninggatan i Malmö.

– Många vill gärna träffa personen bakom smyckena och prova dem på sig. För både mig och kunderna känns det personliga utbytet viktigt säger Sanna.

En kollektion som skapar diskussioner och stärker kvinnor

Sannas senaste kollektion från EYESEEi är Yoni. Med kollektionen vill hon neutralisera laddningen kring det kvinnliga underlivet och öppna upp diskussioner.

– Smyckena i kollektionen väcker diskussionen på olika sätt. Jag vill inte kontrollera det och säga att nu ska vi prata om det här på det här viset, men jag vill bidra till att ta bort någon sorts laddning. Förklarar Sanna.

Sanna hoppas även att smyckena ska skapa ett värde för den som bär dem. Hon berättar att hon upplever att man ofta köper ett smycke för att man vill stärka sig själv. Man bär inte bara smycket för det estetiska utan för att det finns något mer i det.

– Det finns ett värde och det finns en mening som man på något sätt stärker sig själv genom att använda. Säger Sanna.

Ett av smyckena som öppnar diskussioner är kollektionens YONi Ring.

Yonikollektionen stödjer arbetet mot könsstympning

Utöver EYESEEi-smyckena jobbar Sanna med kvinnoyoga, vilket var en av anledningarna till att Sanna ville bidra till ett projekt som stödjer just kvinnor. Efter att ha undersökt ett par olika organisationer så föll valet på Barnfonden. Sanna berättar att hon besökte Barnfondens hemsida för att ta reda på mer om organisationen och började sedan följa Barnfonden på sociala medier för att kunna se mer av arbetet och att det kändes rätt.

Nu är samarbetet mellan EYESEEi och Barnfonden igång och för varje sålt smycke ur Yonikollektionen går 10 procent till Barnfondens arbete med att stoppa och förhindra kvinnlig könsstympning. Smyckena går att köpa på EYESEEis hemsida: https://www.eyeseei.com/ eller på Samson Concept på Drottninggatan 36 i Malmö.

Smycket YONi NECKLACE är en av de kreationer vars försäljning bidrar till arbetet mot kvinnlig könsstympning.

Läs mer om: Arbetet med att stoppa kvinnlig könsstympning