Giftig frukt i torkans spår

Kenya har precis som många länder i Östafrika drabbats hårt av långvarig torka och förra året eskalerade den akuta situationen. Det sägs vara den värsta torkan i landet på över 60 år. När all mat tagit slut har många familjer istället ätit den giftiga frukten sorich. En frukt som är ätbar efter 12 timmars kokning, men som kan vara dödlig om den inte tillagas rätt. I akutinsatsen som Barnfonden är med och stödjer får utsatta familjer ris, bönor, majs och olja. Matvaror som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Maani Leshore är en av 660 gravida eller ammande kvinnor som får majs, ris, bönor och matolja från Barnfondens samarbetspartner, ChildFund Kenya.

Maani, 18 år, står här i kö i väntan på mat med sin 18 månader gamla dotter sovandes i bärsjal.

Hur har torkan påverkat ditt liv?

– Livet är svårt. Barnen går och lägger sig hungriga och djuren har dött. Vi har inte mat eller vatten, varken för oss själva eller för våra djur, säger Maani.

När Maani växte upp kunde de förutse när regnet skulle komma. Idag är det annorlunda, berättar hon:

– Då hade vi tillräckligt mat för dagen och vi åt både kött och drack mjölk. Vi hade så det räckte, men idag är det raka motsatsen.

Vad har du fått för stöd under tokan?

– Vi har fått mycket hjälp genom ChildFund. Majsen, bönorna, oljan och riset vi har fått är en viktig del i att mitt barn är frisk idag. Vi har även fått tillgång till rent vatten, men det tar snabbt slut när behovet är så stort, säger Maani.

Itoot är 25 år och trebarnsmamma. Hon och hennes familj har även de drabbats hårt av torkan och Itoots man har förlorat sitt arbete som boskapsskötare. Alla djuren dog, 18 getter och två kameler.

Hur har torkan påverkat era liv?

– Vi hoppades in i det sista att regnet en dag skulle komma, men till sist slutade vi hoppas. När torkan slog till dog våra djur. Ett efter ett. Inom kort hade alla dött på grund av vatten- och matbrist. Jag får ofta gå 15 kilometer för att leta vatten, så mycket tid har gått till det och för att koka sorich, berättar Itoot.

Frukten sorich är en vild, giftig frukt som måste kokas minst 12 timmar för att bli ätbar. För många familjer har det varit den enda maten de haft under torkan.

Vad har du fått för stöd?

– Vi har fått hjälp på många olika sätt. Mina två äldre barn är friska idag tack vare en grötmix som vi har fått varje dag på förskolan. Jag har också fått en berikad majs- och sojamix på hälsocentret varje månad som jag kan göra gröt på. Som du kan se är jag frisk och nu kan jag amma min yngsta son Ekal, berättar Itoot. 

Thomas Eyanai är lärare och här tillsammans med barnen på Kooliyoro förskola i Turkana, Kenya. Trädet är deras klassrum och Thomas är ensam lärare. Barnen har koppar med sig som och i dessa får gröt varje dag klockan tio. Även när skolan är stängd kan barnen komma och få sin gröt.

Hur har torkan påverkat barnen på förskolan?

– Den här torkan har påverkat barnens hälsa och välbefinnande i mycket hög grad. Den har också påverkat deras skolgång och säkerhet. Innan de fick gröt var de flesta av barnen här undernärda. Deras koncentrationsförmåga var väldigt låg och de fick inte mycket uppmärksamhet hemma eftersom deras mammor var tvungna att leta efter vatten, ibland över 15 kilometer bort, och deras pappor var i sin tur på jakt efter vatten och bete för djuren. Den största delen av tiden var dessa små barn lämnade ensamma, berättar Thomas.

Vad gör gröten för skillnad?

– Gröten förhindrar en ännu större kris. Vi fick grötmixen i juli 2017 och den har gjort enorm skillnad för barnen. De som hade slutat förskolan kom tillbaka för de visste att de kunde få mat här. Nu har vi över 128 inskrivna barn och tidigare var det under 80. Barnen är friskare nu, men vi uppmuntrar också föräldrar att söka efter mer matstöd för vi kan inte bara förlita oss på gröten, förklarar Thomas.

Gröten spelar stor roll. Utan den tror Thomas att förskolan hade varit stängd och barnen hade varit fortsatt undernärda.

– Och utan utbildning kan de aldrig ta sig ur den här onda cirkeln av fattigdom, avslutar Thomas.

“Gröten är väldigt söt. Jag kommer hit tidigt varje morgon så att jag är säker på att jag får gröt.” Etabo, 3 år.

Akutinsats med barnens behov i fokus

Barnfonden stödjer tillsammans med våra samarbetspartners i ChildFund Alliance en akutinsats i kommunerna Marsabit och Turkana. Här är familjerna mycket hårt drabbade av den omfattande torkan som är en följd av det uteblivna regnet 2016.

Vi riktar oss först och främst till barn under fem år som har ökad risk för undernäring och till gravida och ammande kvinnor. Utöver matstöd i form av bönor, olja, ris och majs arbetar vi också med att vatten, hygien och barns rätt till trygghet och skydd. Flera av förskolorna i området har fått vattentankar.

På tio olika förskolor får barnen gröt varje dag och detta är också en plats där barnens tillväxt undersöks regelbundet. De som hamnar i riskzonen för undernäring får behandling på hälsocenter. Insatsen vi stödjer arbetar också med uppsökande verksamhet i särskilt svårtillgängliga områden, bland annat för att nå små barn som drabbats av undernäring.